Hlavní obsah

Kopecký má jasno: Je čas se zviditelnit

PRAHA

Jedinou soutěž mistrovství světa v tovární Fabii WRC zatím absolvoval v letošní sezóně mladý český pilot Jan Kopecký. Teď ho čekají hned dvě během dvou týdnů, kdy se představí v barvách Škody Motorsport na Korsické a Španělské rallye. A cíl je jasný: upoutat pozornost.

Foto: Škoda Motorsport

Posádka Jan Kopecký - Filip Schovánek s Fabií WRC při letošní Rally Bohemia.

Článek

"Je to šance se zviditelnit a podle toho k oběma soutěžím budeme přistupovat. Nejsme nejmladší, už je čas někam proniknout," má jasný plán třiadvacetiletý Jan Kopecký, jehož naviguje Filip Schovánek.

Na francouzském ostrově i následně na španělském pobřeží pojede o svoji budoucnost. "Představy o příští sezóně máme, ale nechám si je v hlavě. Nechci o tom mluvit," brání se úřadující český mistr byť jen naznačit co si počít s kariérou. Jedno je jisté. Jen kvalitní výsledky z nadcházejících dvou soutěží mu usnadní rokování o budoucnosti.

Korsickou rallye, která startuje v pátek v Ajacciu, má nastudovanou z loňského ročníku, kdy na ostrově však jen trénoval. "Je to nejtěžší asfalt," uvědomuje si zrádnost tratí v místě Napoleonova rodiště.

Jakého výsledku dosáhne Jan Kopecký při Korsické rallye?
Hlasujte v anketě pod článkem.

"Před rokem jsem tam odjížděl s domněním, že je to krásný a čistý asfalt, ale cesty tam jsou hodně špinavé a blátivé. Navíc na jedné straně je propast a na druhé skála, přičemž všechny rychlostní zkoušky jsou šíleně zatáčkovité. Je to pořád zleva doprava a každá šikana je přitom jiná, není tam rovina delší než padesát metrů," vzpomíná. "Je to zrádné, může to být velký průšvih."

Plavky přibalil

O loňské pohodové selance, kdy při samotné rallye pro soutěžní jezdce Škody strážil vysoko v horách povětrnostní podmínky, si může nechat jen zdát. O lákavých mořských plážích zrovna tak. "Plavky ale máme s sebou. Třeba to vyjde," usměje se.

Času však nebude nazbyt. Už v pondělí se totiž Kopecký přesune do Španělska, kde bude od úterka trénovat na předposlední podnik letošního šampionátu. "Španělsko pro nás bude lepší z hlediska možnosti dosáhnout dobrého výsledku, protože pořadatelé připravili zcela nové tratě, proto by naše šance mohly být vyšší. Všichni budou mít stejné podmínky, minulé rozpisy jsou k ničemu," říká Kopecký.

Pár dnů před Korsickou rallye absolvoval test, při němž najezdil 230 km. Snažil se najít optimální nastavení. Teď už se jen těší na více než dvacetikilometrové zkoušky čekající ve Francii i Španělsku. "Nebude to problém. Mám raději delší erzety," tvrdí Kopecký.

Loňským karambolem ze Španělska či letošním z Německa, kde mu před odstoupením patřilo deváté místo, se netrápí. "Nechci se k těm nehodám vracet." Přesto ho však výlety mimo trať hlodají, a tak nehodlá od prvních metrů nasadit zběsilé tempo, spíše bude postupně zrychlovat: "Byla by škoda vypadnout hned na začátku. Ale rozjedeme se a pojedeme, co to půjde."

Reklama

Související témata: