Hlavní obsah

Loeb by chtěl na Korsice poprvé vyhrát

PRAHA

Sébastien Loeb už během svého tažení za dvěma světovými tituly vyhrál kde co, vítězství v Korsické rallye mu ale zatím uniká. Suverén posledních sezón před domácími fanoušky dojel nejlépe na druhém místě při loňském ročníku soutěže, a tento víkend by proto rád přidal do své sbírky úspěchů i triumf v okolí Ajaccia.

Foto: Citroën

Sébastien Loeb

Článek

"Samozřejmě, že bych chtěl vyhrát a pomoci tak i Citroënu. K tomu mi ale stačí skončit do osmého místa," řekl Loeb na své internetové stránce. Za největšího soupeře považuje týmového kolegu Belgičana Francoise Duvala. "Byl na Korsice rychlý již loni a také v Německu se mnou držel krok. Musím si ale dát pozor i na Solberga s Grönholmem," uvedl francouzský jezdec.

Marcus Grönholm potvrdil dobrou formu vítězstvím v předchozí Japonské rallye, kde Loeba porazil. Finský pilot věří, že na tento výsledek může navázat i na francouzském ostrově. Přál by si, aby pršelo. "Abychom měli nějakou šanci, potřebovali bychom to. Na suchém asfaltu jsme měli problémy, ale na mokru to tady šlo. V minulosti to na Korsice potvrdil i Solberg," připomněl Grönholm vítězství norského exmistra světa z roku 2003.

V barvách Škody tři jezdci

Jinak na Korsice vyhrávají asfaltoví specialisté s "malými" vozy. V posledních letech se to podařilo například Gillesu Panizzimu s Peugeotem 206 či Philippu Bugalskimu a Jesusi Purasovi s Citroënem Xsara. Před rokem byl nejrychlejší Markko Märtin s Fordem, který bude tentokrát na startu chybět. Po tragické nehodě v Británii, kde zemřel jeho spolujezdec Michael Park, estonský jezdec ukončil letošní sezónu.

Na startu se objeví i početná česká skupina. Vedle tří vozů týmu Škoda Motorsport, s nímž se představí i Jan Kopecký, a dvojky továrního týmu Ford Romana Kresty pojedou hned tři zástupci v kategorii Junior WRC. S dvojkolkami o obsahu do 1600 ccm se představí pravidelní účastníci seriálu Martin Prokop s Pavlem Valouškem a poměřit své výkony se světovou elitou se chystá i Roman Odložilík.

Na Korsické rallye čeká na jezdce dvanáct rychlostních zkoušek, čtyři v každé etapě. Oproti zvyklostem v MS jsou poměrně dlouhé, průměrně na posádky čeká 28,5 km dlouhý měřený úsek. Soutěž bude zahájena v pátek v 8:30, vítěz bude znám v neděli po 13. hodině.

Průběžné pořadí MS (po 13 z 16 závodů)
1. Loeb (Fr./Citroën) 107 bodů., 2. Grönholm (Fin./Peugeot) 71, 3. P. Solberg (Nor./Subaru) 65, 4. Märtin (Est./Peugeot) 53, 5. Gardemeister (Fin./Ford) 50, 6. Rovanperä (Fin./Mitsubishi) 31, ...8. Kresta (ČR/Ford) 18, 18. C. McRae (Brit./Škoda) 2.
Pohár konstruktérů
1. Citroën 150, 2. Peugeot 128, 3. Ford 81, 4. Subaru 78, 5. Mitsubishi 58, 6. Škoda 12.
Junior WRC
1. Wilks (Brit./Suzuki) 35, 2. Sordo (Šp./Citroën) 35, 3. P. Andersson (Švéd./Suzuki) 30, ...9. Valoušek (ČR/Suzuki) 7, 10. Prokop (ČR/Suzuki) 7.

Reklama

Související témata: