Hlavní obsah

Kresta bude na Korsice slavit jubileum Fordu

PRAHA/AJACCIO

Tovární tým Ford čeká při Korsické rallye, která na středomořském ostrově startuje v pátek, oslava příjemného jubilea. Čtrnáctý podnik letošního mistrovství světa totiž bude v pořadí stou soutěží, kterou britský tým absolvuje se speciálem Focus RS WRC. Přímým aktérem rallye bude v barvách Fordu i česká posádka Roman Kresta - Jan Tománek.

Foto: Ford Motor Company

Roman Kresta s fordem na trati Mexické rallye.

Článek

Horské cesty Korsiky hostí první ze dvou asfaltových soutěží ve dvou po sobě jdoucích víkendech. Úzké, dlouhé a zatáčkovité rychlostní zkoušky na západní straně skalnatého ostrova ve středomoří vyžadují precizní jízdu. I samotné cesty se obtížně zvládají a k tomu je třeba připočíst nepředvídatelné počasí, které jen dále zvyšuje náročnost.

"Všichni mluví o počasí a pneumatikách, což je na Korsice skutečně nejdůležitější. Není to jenom o kontrastu mezi servisem vedle moře a horskými erzetami. Je tu také problém volby pneumatik tři hodiny před startem erzet. Během té doby se počasí může několikrát změnit," upozornil Kresta.

Český jezdec na Korsice startoval jen v roce 2002 a k nadcházející soutěži přistoupí jako k novému závodu. "V průběhu týdne jsem mluvil s Janem (Tománkem), a ačkoliv se některé zkoušky podobají těm v roce 2002, rozhodli jsme se, že z pohledu přípravy k ní přistoupíme jako k nové soutěži," říká Kresta.

"Cesty jsou hodně klikaté, stejně jako některé části Monte Carla. Po Německé rallye se s Focusem cítím na asfaltu dobře a věřím mu. Je to dobrý vůz na všech površích, ale loňské vítězství na Korsice dokazuje, jak mu sedí asfalt. Použiji základní nastavení z loňska, v průběhu shakedownu můžu udělat jakékoliv změny," dodal devětadvacetiletý závodník.

Ford s Focusem RS WRC debutoval v úvodním závodu sezóny 1999 v Monte Carlu. S vozem zatím získal 16 vítězství, o které se podělili tři jezdci: Colin McRae vyhrál devětkrát, Markko Märtin pětkrát a Carlos Sainz triumfoval dvakrát. V předchozích 99 startech byli piloti Focusu včetně prvních míst celkem 59x na stupních vítězů.

Reklama

Související témata: