Hlavní obsah

Po první etapě Korsické rallye vede Loeb, Kresta je sedmý

AJACCIO

Již jistý světový šampion Sébastien Loeb vstoupil nejlépe do Korsické rallye, čtrnáctého podniku mistrovství světa v automobilových soutěžích. Francouzská jednička továrního týmu Citroën se v domácím prostředí usadila v čele průběžného pořadí hned po první rychlostní zkoušce a neopustila ji ani v následujících třech.

Foto: Citroën

Posádka továrního týmu Citroën Sébastien Loeb (vpravo) a Daniel Elena

Článek

Loeb vyhrál první etapu s náskokem 41 sekund na stájového kolegu Francoise Duvala z Belgie. "Jedu naplno, ale neriskuji. Tým mě informuje o mezičasech Grönholma a Solberga, takže podle nich se řídím," citovaly Loeba internetové servery. Jednatřicetiletý rodák z Oberhoffenu vyhrál všechny měřené úseky.

Za dvojicí Citroënu se drží na třetím místě Toni Gardemeister s fordem. Jeho týmový kolega Roman Kresta je na sedmém místě s odstupem 2:18 minuty za suverénním Loebem. Rodák z Trnavy na Zlínsku měl dopoledne problémy hlavně s rozpisem. "Příliš mu nevěřím a stále ho musíme upravovat, to se pak špatně jede. Všichni dolaďovali při tréninku na starém, ale my jsme začali od nuly," řekl.

Grönholm se propadl

Kresta se posunul i díky technickým problémům exmistra světa Marcuse Grönholma. Fin měl potíže se svým peugeotem a poté, co nabral velkou časovou ztrátu, je klasifikován jako sedmnáctý.

Solidních výsledků dosahuje Alex Bengue s fabií. Francouzský pilot je zatím na bodované osmé příčce, dvě vteřiny za Krestou. Lídr mladoboleslavského Motorsport týmu Armin Schwarz pokračuje v nevýrazných výkonech z dosavadního průběhu letošní sezony a je třináctý s odstupem tří a půl minuty.

Jan Kopecký při své premiéře na Korsice ztratil hned v prvním, více než 32 km dlouhém měřeném úseku téměř dvě minuty a po úvodní etapě je patnáctý. V poslední dnešní erzetě ale dokázal porazit i Schwarze.

V sobotu čekají na jezdce opět čtyři rychlostní zkoušky. Dopoledne i odpoledne pojedou pojedou dva shodné úseky.

Korsická rallye - po 1. etapě:
1. Loeb (Fr./Citroën)1:14:20,3
2. Duval (Belg./Citroën)+43,1
3. Gardemeister (Fin./Ford)+57,7
4. P. Solberg (Nor./Subaru)+1:07,0
5. Sarrazin (Fr./Subaru)+1:19,4
6. Sola (Šp./Ford)+1:24,5
7. Kresta (ČR/Ford)+2:18,3
8. Bengue (Fr./Škoda)+2:20,5
...
13. Schwarz (Něm./Škoda)+3:31,6
15. Kopecký (ČR/Škoda)+4:59,4
24. Valoušek (ČR/Suzuki)+9:33,9
27. Prokop (ČR/Suzuki)+11:27,4

Reklama

Související témata: