Hlavní obsah

Loeb bude útočit na desátou výhru v sezóně

Již jistý světový šampion Sébastien Loeb si může na nadcházející Katalánské rallye připsat jubilejní desáté prvenství v sezóně. Dosavadním maximem francouzského pilota ve Španělsku je druhé místo z roku 2003, před čtyřmi lety zde ale triumfoval v kategorii Super 1600.

Foto: Citroën

Posádka továrního týmu Citroën Sébastien Loeb (vpravo) a Daniel Elena

Článek

Jednička továrního týmu Citroën se však stejně jako ostatní startující bude muset o víkendu vypořádat se změnou lokality Katalánské rallye. Centrum soutěže totiž pořadatelé přesunuli z Costy Brava na Costu Daurada a hostitelským městem nebude dosavadní Lloret de Mar, ale turistické centrum Salou. Obměněny tak budou i rychlostních zkoušky.

"Určitě to bude opět velmi rychlá a zábavná rallye. Řada věcí bude jiných a informace, které máme z minulosti, jsou zbytečné. Těžké to však nebude jen pro nás, ale pro všechny," řekl Loeb na oficiální internetové stránce šampionátu. Jednatřicetiletý jezdec se bude snažit navázat na skvělé představení z Korsické rallye, při které vyhrál všech dvanáct rychlostních zkoušek. Něco podobného se v historii ještě nikomu nepodařilo.

Souboj o druhé místo

Pozornost fanoušků motoristického sportu se bude ve Španělsku upínat i ke dvojici bývalých světových šampionů Petteru Solbergovi a Marcusi Grönholmovi, kteří bojují o konečné druhé místo v letošním seriálu. Po čtrnácti odjetých soutěžích mají oba shodně 71 bodů. "Nové tratě vypadají velmi dobře, vždy je velká zábava startovat na nové soutěži. Že se Katalánsko jede ihned po Korsice považuji za pozitivní kvůli nastavení a obutí. Pracovali jsme velmi tvrdě a udělali jsme velký pokrok ve výkonnosti na asfaltu," řekl Solberg.

Na startu nebude chybět ani Roman Kresta, jenž minulý víkend pátým místem ve Francii dosáhl svého životního maxima. Český jezdec bere fakt, že se pojede v nové lokalitě, za své plus. "Jsem na to docela zvyklý, protože letos jsem jel už několik rallye poprvé. Na minulých soutěžích jsem byl v nevýhodě, protože většina jezdců s nimi měla větší zkušenost než já jako nováček. Tady budou tratě nové pro každého a pokud mají silnice i nový povrch, jak nám bylo řečeno, všichni si budou muset dělat nové rozpisy," uvedl Kresta na internetovém serveru fansforkresta.cz.

Zastoupení budou mít i Češi

České barvy bude hájit i trojice pilotů týmu Škoda Motorsport Armin Schwarz, Alex Bengué, Jan Kopecký, stejně jako dvojice Martin Prokop, Pavel Valoušek startující v kategorii Junior WRC s vozy suzuki.

Jednačtyřicátý ročník rallye bude slavnostně zahájen ve čtvrtek večer, prvních pět rychlostních zkoušek čeká na jezdce v pátek, dalších šest je na programu v sobotu a tři v neděli. Vítězná posádka je na cílové rampě očekávána ve 13:30.

Průběžné pořadí MS (po 14 z 16 závodů):
1. Loeb (Fr./Citroën) 117 bodů, 2. P. Solberg (Nor./Subaru) 71, 3. Grönholm (Fin./Peugeot) 71, 4. Gardemeister (Fin./Ford) 58, 5. Märtin (Est./Peugeot) 53, 6. Rovanperä (Fin./Mitsubishi) 31, ...8. Kresta (ČR/Ford) 22, 19. Bengué (Fr./Škoda) 3, 20. C. McRae (Brit./Škoda) 2.
Pohár konstruktérů:
1. Citroën 160, 2. Peugeot 130, 3. Ford 93, 4. Subaru 89, 5. Mitsubishi 59, 6. Škoda 16.
Junior WRC:
1. Sordo (Šp./Citroën) 43, 2. Wilks (Brit./Suzuki) 35, 3. P. Andersson (Švéd./Suzuki) 30, ...9. Prokop (ČR/Suzuki) 9, 10. Valoušek (ČR/Suzuki) 7.

Reklama

Související témata: