Hlavní obsah

Kresta je po první etapě v Katalánsku šestý

VILASECA (Španělsko)

Českému jezdci týmu Ford se skvěle povedl úvod Katalánské rallye. Po dvou rychlostních zkouškách byl za citroëny třetí. Pak ale tři pozice ztratil a po první etapě je průběžně šestý. Soutěž vede Francouz Sébastien Loeb, který už je mistrem světa pro letošní sezónu.

Článek

V Katalánsku Loeb usiluje o desáté vítězství v sezóně a tým Citroën o vítězství v Poháru konstruktérů.

Za Loebem je na druhé příčce jeho týmový kolega Francoise Duval. Ten ji po čtvrté erzetě přepustil Marcusi Grönholmovi z Peugeotu, ale pak ji vybojoval zpět. Duval na Loeba ztrácí 53 vteřiny, Grönholm už má ztrátu minutu a dvanáct vteřin.

Kresta měl ve třetí a čtvrté erzetě problémy s pneumatikami a ztratil tak umístění na nejvyšších příčkách. "Bylo to moje rozhodnutí, které se ukázalo jako špatné. Nechal jsem si obout moc měkkou směs a třetí i čtvrtá erzeta byly dlouhé přes 28 kilometrů," litoval Kresta v oficiální zprávě týmu. Rodák z Trnavy na Zlínsku ztratil do další možné výměny více než minutu a propadl se na šesté místo. Po přezutí se ale opět pohyboval na špici a v páté erzetě byl třetí.

Ve třetí erzetě skončila první etapa pro Nora Pettera Solberga, jenž se snaží udržet druhé místo v šampionátu. Mistr světa z roku 2003 musel po havárii odstoupit. "Najel jsem do levé zatáčky příliš rychle a pozdě šel na brzdy. Vyletěl jsem mimo trať. Narazil jsem pravou stranou do betonového obrubníku a poškodil řízení. Zítra znovu nastoupím," komentoval Solberg kritický okamžik.

Z trojice týmu Škoda Motorsport je na tom nejlépe Francouz Alexadre Bengué, kterému patří dvanáctá příčka. Hned za ním je Jan Kopecký a až na šestnáctém místě se pohybuje týmová jednička Němec Armin Schwarz.

Na závodníky ve Španělsku čekala kluzká trať, a to řadu z nich zaskočilo. "Po startu to bylo jako na ledu. Hned ve druhé zatáčce jsme byli venku," uvedl ke své vyjížďce z trati Kresta. Menší potíže měli i ostatní. Francouz Alexadre Bengué udělal s fabií "hodiny".

Katalánská rallye - po 1. etapě:
1. Loeb (Fr./Citroën) 1:27:24,0, 2. Duval (Belg./Citroën) - 53,3, 3. Grönholm (Fin./Peugeot) -1:11,6, 4. Gardemeister (Fin./Ford) -1:23,7, 5. Galli (It./Mitsubishi) -1:35,4, 6. Kresta (ČR/Ford) -1:53,9, ...12. Bengué (Fr./Škoda) -3:35,6, 13. Kopecký (ČR/Škoda) -3:43,9, 16. Schwarz (Něm./Škoda) -4:40,9.

Reklama

Související témata: