Hlavní obsah

Waldviertel Rallye vyhrál Baumschlager, Vojtěch obhájil druhé místo

Tomáš Fliegl (Horn)Sport.cz

Domácí jezdec Raimund Baumschlager se spolujezdcem Thomasem Zeltnerem s mitsubishi vyhráli 25. ročník rakouské Waldviertel rallye, která se v pátek a v sobotu jela v okolí Littschau a Hornu. Druhé místo z loňska obhájil Štěpán Vojtěch se spolujezdcem Michalem Ernstem, který s vozem Peugeot 206 WRC na Rakušany ztratil necelých 37 sekund. Třetí dojeli Němci Gassner a Thannhäuser s mitsubishi.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Štěpán Vojtěch na trati Waldviertel rallye

Článek
Fotogalerie

Hned v úvodní erzetě druhého dne vypadl suverénně vedoucí Stohl, který po problémech s uchycením kol musel odstavit své mitsubishi. Na první příčku se posunul další domácí jezdec Baumschlager a vedení udržel až do cíle.

Problémy měl vedoucí Rakušan v průběhu 16. rychlostní zkoušky, kdy při skoku poškodil své turbo. Měl ale štěstí, do cíle zbývalo jen několik set metrů a následovala servisní zóna. V předepsaných dvaceti minutách byl problém mechaniky odstraněn a Baumschlager si vedení v závěrečné zkoušce pohlídal.

"My jsme měli problém včera a bohužel jsme si ho odnesli, jeho dnešní problémy nic nestály. Tak to ale chodí, nedá se nic dělat. Nestačí jenom jezdit rychle," okomentoval pro Sport.cz soupeřovy problémy Štěpán Vojtěch. Ten v pátek dostal třicetisekundovou penalizaci poté, co mechanici déle opravovali proražený olejový chladič jeho Peugeotu 206.

Jen dva vítězové erzet

Český jezdec Baumschlagera v sobotu výrazně atakoval, když ve své premiéře na šotolině sbíral jeden nejrychlejší čas za druhým. Waldviertel rallye měla v podstatě jen dva vítěze svých 17 rychlostních zkoušek. Pátečních osm vyhrál Stohl, sobotních devět pak Vojtěch. "Auto pěkně jelo, hezky jsme se svezli. Tenhle dílčí úspěch je dobrý, snad jsme zanechali dobrý dojem," řekl Vojtěch.

Ani bojovný výkon ale českému pilotovi na první příčku nestačil, několik penalizací jej stálo časovou ztrátu, která nešla dohnat. Vojtěch tak stejně jako před rokem vybojoval druhé místo a v hodnocení posádek týmu OMV Rally Team neměl konkurenta. Vyhrál tak ceněný Zlatý kanystr pro nejrychlejšího jezdce OMV týmů.

Za příjemného podzimního počasí na trasy rallye přišlo podle pořadatelů fandit 55 000 diváků. Štěpán Vojtěch odjel svůj první kompletní závod na šotolině a s výsledkem může být spokojený. Na sobotním slavnostním vyhlášení vítězů sbíral jedno ocenění za druhým.

Zkušenosti sbírali od Baumschlagera

"Pátek byl trošku smolnej. Těšili jsme se na šotolinu, což pro nás bylo nové. Od začátku jsme si vytvořili náskok na Baumschlagera, což bylo pro nás dobrý. On má spoustu zkušeností, pro nás to byl první zážitek. Takže jsme se těšili na další dojezdy, až budeme vědět o co jde," popsal průběh rallye Vojtěch.

Ten je v Rakousku velice populární, k čemuž přispělo nejen sympatické vystupování osmadvacetiletého jezdce, ale také loňský úspěch na soutěži. Pro Rakušany je Vojtěch lákadlem. "Snažili jsme se lidem něco nabídnou, závod nebyli o desetinách. Takže jsme před nějakým větším hloučkem vždycky zkusili nějaký smyk," uvedl Vojtěch. "Dobrý zážitek, byla to sranda. Auto nejede chvilku rovně," doplnil v rozhovoru pro Sport.cz spolujezdec Michal Ernst.

Výsledky Waldviertel rallye 2005:
1. Baumschlager/Zeltner (Rak.-Mitsubishi) 2:31:23,9 h, 2. Vojtěch/Ernst (ČR-Peuegot)+ 36,9 s, 3. Gassner/Thannhäuser (Něm.-Mitusbishi) + 4:04,5 min., 4. Hideg/Szabo (Maď.-Mitubishi) + 4:53,9 min., 5. Popov/Popov (Bul.-Mitsubishi) + 6:47,7. ... ...12. Štajf, Řihák (ČR/Subaru) - 12:15,7, 14. Brynda/Pašek (ČR-Škoda) 20:38,6 min., 19. Matějovský/Dresler (ČR-Honda) + 29:19,3, 24. Pertlíček jr./Orava (ČR-Suzuki) + 33:46,2 min.

Reklama

Související témata: