Hlavní obsah

Kresta dojel v Katalánsku pátý, vyhrál Loeb

VILASECA (Španělsko)

Roman Kresta z týmu Ford zopakoval na Katalánské rallye umístění z předchozích podniku mistrovství světa. Dojel pátý, když nejrychlejší byl Sébastien Loeb s citroënem před svým týmovým kolegou Francoisem Duvalem.

Článek

Třetího místa dosáhl Mikka Hirvonen, čtvrtý skončil Xavier Ponc . Ani jeden nejel pro body do Poháru konstruktérů. Kresta tak pro Ford získal šest bodů, od třetího místa ho dělilo 38 sekund.

Kresta si do průběžného pořadí jezdců připsal čtyři body a snížil svou ztrátu na sedmého Fina Harriho Rovanperä na pět bodů.

Český pilot začal nedělní třetí etapu zostra - ve třinácté erzetě skončil druhý, necelých osm vteřin za Loebem.Výrazně tak snížil náskok čtvrtého Hirvonena, předstihnout ho ale nedokázal. Fin naopak v poslední erzetě využil zaváhání Ponse, jehož citroënu na startu zhasl motor, a protlačil se na celkové třetí místo.

"Je to další dobrý výsledek, zvlášť když vezmeme v úvahu, že tu hodně lidí zajelo opravdu výborně. Udělal jsem pár chyb, to ale ke sportu patří," uvedl devětadvacetiletý Kresta v tiskové zprávě týmu Ford. "Výběr pneumatik byl složitý, tým a Michelin nám ale dobře poradily. Dneska se nám dařilo, zvlášť z úvodní erzety jsem měl skvělý pocit. Časové odstupy ale zůstaly těsné, takže jsme nemohli moc odpočívat," dodal.

Výborného výsledku dosáhl Jan Kopecký, který dojel se Škodou Fabia WRC na osmém místě. Získal tak svůj premiérový bod. Kopecký byl v Katalánsku třetím pilotem týmu, který neboduje do Poháru konstruktérů. Jednička Škody  Armin Schwarz skončil jedenáctý - pro tým získal 3 body.

"Dneska nebyl důvod zbytečně riskovat. Už jsem dokázal, že jsem za dobrých podmínek rychlý, dnes ale byla místy tak špatná viditelnost, že jsem se rozhodl, že bude lepší osmé místo než vyletět z trati při pokusu dostihnout Warmbolda," řekl Kopecký v tiskové zprávě týmu Škoda Motorsport.

Na počasí si po závodu postěžoval i Schwarz. "První erzeta dnes byla neuvěřitelná. Byla tak hustá mlha, že se zdálo, že celou erzetu zahalí jako opona. V jednu chvíli tu byla a za okamžik byla úplně pryč. Člověk nevěděl, co ho čeká za další zatáčkou," uvedl Schwarz.

Loeb vyhrál letos už desátou z patnácti soutěží a tým Citroën získal Pohár konstruktérů.

Tečku za sezónou udělá Australská rallye, která se pojede od 10. do 13. listopadu.

Sezóna skončila po jezdce v kategorii Junior WRC. Z titulu se radoval Španěl Dani Sordo s citroënem. Bodovat v Katalánsku dokázali pátý Martin Prokop a šestý Pavel Valoušek. V konečném hodnocení juniorského šampionátu obsadili devátou a desátou pozici.

Katalánská rallye - neof. konečné výsledky
1. Loeb (Fr./Citroën)3:31:07,0 hod.
2. Duval (Bel./Citroën)-1:21,9
3. Hirvonen (Fin./Ford)-2:46,7
4. Pons (Šp./Citroën)- 2:47,9
5. Kresta (ČR/Ford)-3:24,6
6. Bernardi (Fr./Peugeot)- 4:09,4
...
8. Kopecký (ČR/Škoda)-5:22,3
11. Schwarz (Něm./Škoda)-8:56,6
19. Prokop (ČR/Suzuki)-26:09,0,
20. Valoušek (ČR/Suzuki)-29:48,2
Průběžné pořadí MS (po 15 z 16 závodů):
1. Loeb127 bodů
2. P. Solberg (Nor./Subaru)71
3. Grönholm (Fin./Peugeot)71
4. Gardemeister (Fin./Ford)58
5. Märtin (Est./Peugeot)53
6. Duval37
...
8. Kresta26
21. Bengué3
22. C. McRae (Brit./Škoda)2
23. Kopecký1
Pohár konstruktérů:
1. Citroën178
2. Peugeot135
3. Ford100
4. Subaru91
5. Mitsubishi62
6. Škoda19

Reklama

Související témata: