Hlavní obsah

Kopeckému španělská dráha nedělala dobře

RADEK MALINA

Mise byla splněna. Automobilový závodník Jan Kopecký z týmu Škoda Motorsport si pro dva říjnové starty s Fabií WRC v Korsické a Katalánské rallye stanovil jasný cíl: zviditelnit se. Osmé místo ze španělské soutěže a první bod v MS znamená stoprocentní naplnění úkolu.

Foto: Škoda Motorsport

Jan Kopecký se s Fabií WRC představil i při letošní Rallye Bohemia.

Článek

"Chtěli jsme navázat na Německo," vzpomíná Kopecký na srpnovou soutěž, kde zaujal třemi časy v první desítce. V Katalánsku byl na pěti erzetách v top ten. Vyrovnaný výkon bez větších chyb mu zajistil osmé místo a první bod v MS v kariéře. "Takhle vysoko jsme nemysleli, je to skvělé," lebedí si Kopecký s odstupem.

Na žádnou bujarou oslavu ale nedošlo. "Uvidíme po sezóně," vrtí hlavou jezdec, jehož o víkendu čeká rallysprint ve Vsetíně s Fabií Kit Car. Ani plánovaný plážový fotbálek, na nějž se po skončení španělské soutěže těšil, se nekonal. "Byli jsme domluvení s Honzou Tománkem, Martinem Prokopem a klukama od něj z týmu. Ale byla zima," posteskne si.

Všechno si ale vynahradil. Česká kolonie z šampionátu v automobilových soutěžích totiž vyrazila do zábavního parku do přístavu Ventura. "Byli jsme na horské dráze i dalších atrakcích. Byla to velká sranda," usmívá se Kopecký. "Zejména ta horská dráha. Tam jsem vyfasoval první řadu a musím říct, že mi to zrovna dobře nedělalo."

Vybrali špatné pneumatiky

Přitom jízda ve vysokých rychlostech na tratích plných zatáček je neodmyslitelnou součástí jeho života. Jenže za volantem Fabie WRC je silný v kramflecích. Potvrdil to i ve Španělsku. "Jednu krizovku jsme měli. Na poslední erzetu jsme zvolili moc tvrdou směs, ty pneumatiky byly nevhodné. A asi dva kilometry po startu jsme letěli zadním kolem na betonový mostek. To jsem měl také strach," vzpomíná na nejkritičtější okamžik soutěže.

Nakonec ho však ustál, svoji Fabii WRC ukočíroval, a tak mohl sčítat pozitiva. Svým španělským vystoupením rozhodně zaujal. Ve třiadvaceti letech mu jsou české rallyeové tratě těsné. Po vydařené španělské misi má v zádech dobrý argument pro vyjednávání o budoucnosti. "Chtěli bychom jet deset soutěží v mistrovství světa. Jakou formou to bude, se teprve uvidí," říká zdrženlivě rodák z Opočna.

Fázi probíhajících jednání odtajnit nechce. "Zatím není nic podloženého," vysvětluje. Jasný směr však má: "Směřujeme vše k tomu, abychom mohli jet se Škodou."

Reklama

Související témata: