Hlavní obsah

Padla obvinění za nehodu při Bohemia rallye

Barbora SilnáPrávo

Dva muže odpovědné za bezpečný průběh rychlostní zkoušky při červencové Rallye Bohemia v úseku v libereckých Radčicích, kde norská posádka smetla čtyři diváky, obvinil policejní komisař z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti. Právu to v pátek řekla tisková mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Ilustrační foto.

Článek

Na místě nehody zůstali dva lehce zranění muži a dvě těžce zraněné dívky, které přežily jen díky včasnému zásahu libereckých záchranářů. Ti na místo nehody přijeli po třech minutách, zatímco zdravotnická služba pořadatelů až 16 minut po nich.

Policisté v průběhu čtyř měsíců zjišťovali, jakým způsobem byla vytyčena závodní trať a jak bylo postaráno o bezpečnost diváků. "Zjistili jsme, že pořadatelé si nasmlouvali dobrovolníky, kteří při zajištění závodu pomáhali. Byli sice řádně proškoleni, ale na místě špatně vytyčili bezpečnostní zónu, kterou navíc posunuli do trati. Tím se dopustili nedbalostního trestného činu," vysvětlil Právu policejní komisař Zdeněk Bartoň.

Důkazem jsou dvě vstupenky

Dodal, že policie má ve vyšetřovacím spise navíc jako doklad dvě vstupenky, které pořadatelé prodali dvěma zraněným divákům. Tyto vstupenky opravňovaly jejich držitele ke vstupu na vybraná nebezpečná místa závodu. Na ostatní místa trati se diváci dostali bezplatně. "V místech, kde se nehoda stala, byla navíc nám neznámá bezpečnostní služba, kterou si najal pořadatel. Snažili jsme se vypátrat, o jakou službu šlo, ale ředitele závodu se nám nepodařilo zastihnout, aby nám objasnil, o jakou bezpečnostní službu šlo, co na místě hlídala a kdo prodal vstupenky," zmínil Bartoň.

Potíže podle jeho slov mohou mít i poškození diváci, kteří se budou domáhat odškodného. "Závod byl samozřejmě pojištěn. Ale v podmínkách, které organizátor závodu má v pojistné smlouvě s Českou pojišťovnou, stojí, že škoda musí být uplatněna přes pořadatele. Toho se nám ale bohužel nedaří kontaktovat," uvedl policejní komisař. O situaci okolo Rallye Bohemia  jednali v létě i krajští radní, kteří nakonec nepřijali žádné usnesení.

Reklama

Související témata: