Hlavní obsah

Pech: Loučení s WRC snad neobrečím

PRAHA

Čtyři sezóny usedal Václav Pech junior při automobilových soutěžích za volant Fordu Focus WRC. Od příštího roku si ale příznivci rychlých kol budou muset zvyknout na změnu: trojnásobný český mistr v rallye rezignoval na neustálé obstrukce pilotů elitní kategorie a bude jezdit ve třídě N s vozem Mitsubishi Lancer.

Foto: eWRC.cz/Vít Bezděkovský

Václav Pech s Fordem Focus WRC na trati 40. ročníku Rallye Šumava.

Článek

Mezinárodní automobilová federace už před dvěma roky stanovila pravidlo, podle kterého nesmějí vozy specifikace WRC startovat v soutěžích evropského šampionátu. Pořadatelé soutěží, které do kontinentálního mistrovství spadají, řešili situaci všelijak. Jezdci s vozy WRC sice na startu byli, ale nefigurovali v oficiální výsledkové listině, i když zajížděli nejrychlejší časy. Divák měl z výsledků guláš.

Pechovi proto došla letos trpělivost a rozhodl se od příští sezóny vplout do 'oficiálního' proudu. A když loučení, tak se vší parádou. To se mu podařilo letos do puntíku naplnit a dojel si pro celkové vítězství jak v mezinárodním mistrovství ČR v rallye, tak v jednodenních soutěžích. Plzeňský rodák se tak stal prvním jezdcem v historii českého šampionátu, který získal oba tituly.

Šli byste se podívat na rallye, kde nejedou vozy WRC?
Hlasujte v anketě pod článkem.

"S letošní sezónou můžeme být spokojeni. O vítězství jsme se přetahovali hlavně se Štěpánem Vojtěchem, dlouho nebylo jasné, jak to dopadne. Nakonec jsme titul ve dvoudenních soutěžích pojistili i přes dramatickou koncovku v Příbrami. A o pár dnů později jsme přidali pojistku i ve sprintrallye," ohlédl se Pech za závěrem letošní sezóny při úterním setkání s novináři před Setkáním mistrů v Sosnové.

Rád by vrátil Kopeckému porážku v Sosnové

Při divácké show na severu Čech, která 20. listopadu počtvrté zpestří konec motoristické sezóny, zatím sahal po vítězství marně. Loni ve finále podlehl těsně Janu Kopeckému, jemuž v letošním roce odebral titul mistra v rallye. A rád by mu oplatil také porážku. "Budeme se snažit konečně Honzu porazit, ale těžko něco plánovat. Stačí jedna chyba a vše je ztraceno. Navíc v Sosnové nejede jen on, konkurence je silná," upozornil Pech.

Setkání mistrů a posléze prosincový Pražský rallyesprint uzavřou Pechovu éru za volantem Focusu WRC a trojnásobný český mistr od příští sezóny usedne ve třídě produkčních vozů do Mitsubishi Lancer.

"Jaké je to loučení? Že pojedu příští rok s 'myšákem' jsem věděl už delší dobu, připravoval jsem se na to a vlastně se na to těším. Je ale jasné, že Focus představoval to nejnádhernější svezení a je možné že už si ve 'wéercéčku' nezazávodím. Ale snad to neobrečím," prohlásil s úsměvem. Na očích mu ale bylo vidět, že ty uplynulé čtyři sezóny z hlavy jen tak nevyžene...

Reklama

Související témata: