Hlavní obsah

Latvala obhájil triumf na Finské rallye, Prokop skončil sedmý

Jyväskylä

Finský jezdec ve službách Volkswagenu Jari-Matti Latvala obhájil loňský úspěch a celkově potřetí ovládl domácí Finskou rallye. Čech Martin Prokop dojel sedmý, což je jeho nejlepší umístění na šotolinových tratích v okolí Jyväskylä.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Fin Jari-Matti Latvala se spolujezdcem Miikkou Anttilou během Finské rallye.

Článek

Vicemistr světa Latvala sváděl celou soutěž vyrovnanou bitvu se svým týmovým kolegou Sébastienem Ogierem z Francie. Po dvaceti rychlostních zkouškách porazil dvojnásobného mistra světa a vedoucího muže šampionátu o 13,7 sekundy a třetím triumfem na domácí rallye se vyrovnal finské legendě Juhovi Kankkunovi.

"Nemůžu se dočkat, až uslyším hymnu. Nic lepšího není," uvedl Latvala bezprostředně po dojezdu závěrečné power stage, v níž ho porazil Ogier o čtyři desetiny sekundy. Díky druhému vítězství v sezóně se třicetiletý Fin posunul ze čtvrtého na druhé místo celkového pořadí.

"Je to skvělé vítězství. Celý víkend jsem jezdil hodně dobře a především sobotu to byl jeden z mých nejlepších výkonů v kariéře," uvedl Latvala, jenž vyhrál nejrychlejší rallye v historii. Jeho průměrná rychlost 125,44 km/h překonala předchozí maximum Sébastiena Loeba z Finské rallye 2012 (122,89 km/h). "Vím, že už jsem bez šance na vítězství v šampionátu, ale říkal jsem si, že by mi výhra tento týden mohla pomoci. Je to skvělý pocit," dodal jezdec, který poprvé triumfoval na domácí půdě v roce 2010.

Ogier sice nedosáhl po triumfech na Sardinii a v Polsku na třetí výhru za sebou, i tak ale zvýšil své vedení v šampionátu už na 89 bodů. "Jari-Matti byl tento víkend hodně silný, byla to úžasná bitva. Nemám žádný problém s tím, že mě v takové formě na domácí trati porazil," řekl jednatřicetiletý Francouz.

Už s velkým odstupem 1:36 minuty skončil třetí za oběma jezdci Volkswagenu Nor Mads Östberg v citroënu.

Prokop, jenž minulé dva ročníky Finské rallye nedokončil, zaostal za vítězem o 6:20 minuty. Jeho dosavadním maximem v tradiční soutěži MS bylo deváté místo z roku 2012. "Na začátku to byla hrůza, měli jsme ohromnou motivaci, ale udělali jsme spoustu chyb. Konečně jsme v cíli," poukázal Prokop na předchozí nevydařené dva ročníky.

Na osmém a devátém místě za ním skončily obě fabie řízené Finem Esapekkou Lappim a Švédem Pontusem Tidemandem, jež ovládly hodnocení WRC 2.

Šampionát pokračuje devátým dílem za tři týdny v Německu.

Finská rallye, osmý díl MS v automobilových soutěžích
1. Latvala, Anttila (Fin./VW Polo-R) 2:33,03,8
2. Ogier, Ingrassia (Fr./VW Polo-R) -13,7
3. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Citroën DS3) -1:36,8
4. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20) -3:58,7
5. Tänak, Mölder (Est./Ford Fiesta RS) -4:29,3
6. Hänninen, Tuominen (Fin./Ford Fiesta RS) -4:44,3
7. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta RS) -6:20,3
Průběžné pořadí MS (po 8 z 13 rallye):
1. Ogier 182 b.
2. Latvala 93
3. Östberg 84
4. Mikkelsen (Nor./VW Polo-R) 83
5. Neuville 70
6. Meeke (Brit./Citroën DS3) 54,
...11. Prokop 33.
Pořadí týmů:
1. Volkswagen 257
2. Citroën 141
3. Hyundai 139
4. M-Sport Ford 126
5. Volkswagen II 49
6. Hyundai II 43
7. Jipocar 43.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články