Hlavní obsah

McRae: Všechno jde podle plánu

PERTH

Po čtyřech letech sahá tovární tým Škoda Motorsport po umístění na stupních vítězů v soutěži světového šampionátu. Colin McRae je po první etapě Australské rallye na třetím místě, když při svém druhém letošním startu s Fabií WRC dokonale využil výhody své startovní pozice. "Věřím, že tento výsledek dokáže přinejmenším udržet," přeje si vroucně šéf týmu Martin Mühlmeier.

Foto: Škoda Motorsport

Colin McRae s vozem Škoda Fabia WRC na trati první etapy Australské rallye.

Článek
Fotogalerie

Šotolina na tratích Australské rallye je nepříjemně kluzká a piloti s nižšími startovními čísly tak dalším čistí povrch. McRae vyjížděl v pořadí čtrnáctý na umetenou a tvrdou trať a výhody dokázal dokonale využít.

V úvodu páteční etapy jel sice pomaleji, protože se opět sžíval s vozem, s nímž startoval v září při Britské rallye. Hned na druhém měřeném úseku ale zajel spolu se Sébastienem Loebem s citroënem nejrychlejší čas a po sedmé erzetě figuroval na třetím místě.

Na deváté rychlostní vložce trefil šampión Loeb strom a skotský pilot v barvách Škody se vyhoupl dokonce na druhou příčku. Pak jej sice v závěrečných supererzetách přestihl Belgičan duval s citroënem, McRae ale ztrácí po prvním dni jen 1,4 sekundy.

"Dnešek vyšel přesně podle plánu. Na první erzetě jsem jel trochu pomaleji, ale pak jsem se rozjel naplno. Samozřejmě nám pomohla startovní pozice, ale také auto bylo velmi dobré. Pokud pojedeme stejným způsobem i zítra, kdo ví, jaký výsledek se nám může podařit," prohlásil v cíli úvodní etapy mistr světa z roku 1995.

Ve druhé etapě se navíc bude startovat v obráceném pořadí a McRae tak bude mít opět výhodu čistší trati.

Schwarz nervózní jako při prvním startu

Škoda měla vůz na 'bedně' naposledy v roce 2001, kdy Armin Schwarz skončil ještě s Octavií WRC třetí při Safari rallye. V Austrálii však německý pilot pokračuje v letošních nevýrazných výkonech a po prvním dějství figuruje na jedenáctém místě.

"Je to moje poslední soutěž, ale před startem jsem byl nervózní, jako bych jel v mistrovství světa naopak poprvé. Tratě jsou tu velmi zrádné a člověk udělá snadno chybu. Nepouštím se do žádného riskování a snažím se vůz udržet na trati," uvedl Schwarz.

Reklama

Související témata: