Hlavní obsah

McRae se škodovkou stále drží v Austrálii druhé místo

PERTH

Po druhé etapě Australské rallye drží bývalý světový šampion Colin McRae vůz Škoda na nejlepší pozici v historii. Slavný skotský pilot je v letošním závěrečném dílu mistrovství světa na druhém místě o 27 sekund za Belgičanem Francoisem Duvalem na citroënu. Zatím nejlepším výsledkem mladoboleslavské automobilky v éře WRC bylo třetí místo Armina Schwarze na Safari rallye v roce 2001.

Článek
Fotogalerie

McRae je už jediným mistrem světa v soutěži. Po pátečních "odpadlících" Marcusi Grönholmovi a Sébastienu Loebovi dnes skončil také vítěz první etapy Petter Solberg. Norský jezdec musel odstoupit po srážce s klokanem během dnešní druhé rychlostní zkoušky. Zvíře, jež srážku se Solbergovým vozem nepřežilo, značně poničilo chladič Norova subaru. Pilot i spolujezdec vyvázli z havárie bez zranění.

"Všechno šlo perfektně, auto bylo výborně vyladěné, měl jsem rychlost, ale najednou se něco vynořilo na cestě," popisoval Solberg typicky australskou nehodu. "Těžko jsem s tím už mohl něco dělat, chudák klokan. Myslím ale, že jsme měli přece jen štěstí v neštěstí, že jsme ho trefili, když byl na zemi. Pokud bychom totiž do něj v rychlosti 190 kilometrů za hodinu narazili ve skoku, proletěl by k nám předním sklem do kabiny," dodal Nor.

McRae se přetahuje s Rovanperou

Pozornost přitahuje především souboj mezi McRaem, jenž letos startoval s fabií i na Britské rallye, a Finem Harrim Rovanperäm na mitsubishi. Mistr světa z roku 1995 si udržel na stříbrné příčce pětisekundový náskok i přesto, že v závěrečné dvacáté erzetě narazil do betonové zábrany.

"Ztratili jsme dopoledne nějaký čas kvůli problémům s řazením, ale nebylo to tak zlé. Snažím se, abych vyhrál bitvu s Harrim, a pokouším se držet Francoise pod tlakem," uvedl McRae v tiskové zprávě. "Když si uvědomím, že v soutěži jsem s autem nenajel ještě ani 600 kilometrů, mohl bych být s druhým místem spokojený. Pokud je ale nějaká šance na vítězství, tak se o něj chci vždy pokusit. Fabia WRC je dost dobrá na to, aby zajela časy, jaké jsou k tomu potřeba," dodal.

Kresta si polepšil

Český pilot Fordu Roman Kresta s modelem focusu pro příští rok si proti úvodní etapě o jedno místo polepšil, přenocuje sedmý se ztrátou necelých dvou minut na Duvala. V dnešní druhé vložce se dokonce posunul před finského kolegu z týmu Toniho Gardemeistera, což ho společně se Solbergovým vypadnutím posunulo na šestou pozici, poté však neodolal ataku domácího Chrise Atkinsona. Australan na subaru vyhrál dvě rychlostní zkoušky a před Krestou je o čtyři sekundy.

"Atkinson tyhle tratě zná, já je přitom jezdím poprvé. V dnešní třetí erzetě jsem minul dvě odbočky, v následující ještě jednu, navíc ve vysoké rychlosti," popsal své obtíže Kresta, jenž u protinožců startuje poprvé. "Snažím se jet opatrně a vyvarovat se chyb. Jsem ale šťastný, protože mé časy se blíží jezdcům, u kterých se mi to po celou sezonu nedařilo. Auto se řídí skvěle, je to krásný pocit," řekl rodák z Trnavy na Zlínsku na adresu nového vozu.

Gardemeistera přibrzdil souboj pavouka s včelou

Gardemeistera nepřibrzdily dopoledne jen problémy s motorem, když jel kvůli vadné svíčce jen na tři válce, ale také kuriózní příhoda ze zvířecí říše. "Na přístrojové desce našeho auta začal bojovat pavouk se včelou. Byl to jedovatý pavouk, protože tu včelu zabil. Pak někam zmizel a já nevím kam. Docela se bojím," popsal zážitek spolujezdec Jakke Honkanen.

V kratších erzetách zaznamenal dílčí úspěchy loučící se Schwarz, jenž ve svém posledním závodě MS zaznamenal jedno druhé a jedno třetí místo. Přesto je německý veterán na desáté příčce nejhorším z jezdců na vozech WRC. Po odpadnutí favoritů má nicméně jistotu, že pokud dojede, zajistí stáji Škoda Motorsport body do hodnocení značek.

Závěrečnou třetí etapu Australské rallye v okolí Perthu tvoří šest nedělních rychlostních zkoušek.

Výsledky - po 2. etapě:
1. Duval (Belg./Citroën) 2:21:12,6 hod., 2. McRae (Brit./Škoda) -27,1, 3. Rovanperä (Fin./Mitsubishi) -32,2, 4. Stohl (Rak./Citroën) -1:11,3, 5. Galli (It./Mitsubishi) -1:47,1, 6. Atkinson (Austr./Subaru) -1:54,3, 7. Kresta (ČR/Ford) -1:58,4, 8. Gardemeister (Fin./Ford) -2:06,7, 9. Sola (Šp./Ford) -3:26,3, 10. Schwarz (Něm./Škoda) -4:53,9.

Reklama