Hlavní obsah

Duval vyhrál Australskou rallye, McRae musel odstoupit

PERTH

Britský jezdec Colin McRae skvělé třetí místo na Rallye Austrálie neudržel, když musel odstoupit pro poruchu převodovky na své Škodě Fabia. Soutěž vyhrál Belgičan Francois Duval s Citroenem Xsara, Roman Kresta s Fordem Focus skončil šestý, další jezdec škody Armin Schwarz osmý.

Článek
Fotogalerie

Smolně skončila soutěž pro tým Škoda, který měl díky Colinu McRaeovi po druhé etapě vůz na průběžné druhé pozici. Bývalý světový šampion však musel v závěru rallye odstoupit kvůli preventivní výměně spojky. Mechanici týmu ji totiž nezvládli v posledním servisu včas vyměnit a skotský pilot nestihl ve stanoveném čase opustit servisní zónu.

"Jsem hrozně zklamaný, hlavně kvůli týmu," řekl na oficiální internetové stránce šampionátu vítěz Australské rallye z roku 1995, jenž byl před závěrečnými třemi úseky průběžně třetí s malou ztrátou na druhého Fina Harriho Rovanperä. "Věřili jsme, že se dostaneme před Harriho na druhé místo, ale bylo to k ničemu, protože se nepodařila rutinní výměna spojky. Něco takového se může stát kdykoli a v jakémkoliv týmu, ale smutné je, že se to přihodilo právě nyní," uvedl skotský jezdec v tiskové zprávě Škody.

Schwarz se rozloučil s kariérou osmým místem

Fabii tak dovezl do cíle jen Němec Armin Schwarz, který obsadil při svém loučení s kariérou osmé místo a získal pro Škodu tři body do hodnocení značek. Česká stáj skončila v Poháru konstruktérů s celkem 22 body s velkou ztrátou poslední.

Kresta v závěru soutěže útočil na páté místo, jímž by si vyrovnal osobní maximum z předchozích dvou podniků. V předposlední rychlostní zkoušce podlehl jen o osm desetin domácímu Chrisi Atkinsonovi a rallye uzavřel triumfem v závěrečném úseku celé sezony dlouhém přes 17 kilometrů. Za pátým Italem Gigim Gallim s mitsubishi v konečném pořadí zaostal jen o necelých pět sekund.

"V průběhu víkendu jsem udělal pár chyb, ale potenciál tohoto auta je výborný. Nikdy jsem neřídil auto, které by se ovládalo jako tohle," pochvaloval si Kresta v tiskové zprávě týmu nový focus, který bude Ford nasazovat do MS v příštím roce. "Jako by ani nebyla pravda, že jsem s ním jel poprvé až ve čtvrtek před samotným startem rallye," řekl Kresta, jenž nejspíš v roce 2006 v továrním týmu Fordu pokračovat nebude.

Kresta si vylepšil bilanci

O lepší umístění Krestu navíc připravila penalizace za výměnu motoru před rallye. I tak si ale vylepšil svou bilanci o tři body, v sezoně jich nasbíral celkem 29 a obsadil osmé místo. Ford bodoval do Poháru konstruktérů jen díky českému jezdci, neboť jeho kolegovi Tonimu Gardemeisterovi praskl v předposlední erzetě řemen pohánějící vodní pumpu a musel odstoupit.

Vítězný Duval doufá, že mu největší úspěch v dosavadní kariéře pomůže při hledání nového angažmá. Citroën totiž příští ročník MS vynechá. "Těžko říct, co bude. Ale když jsem vyhrál jednou, tak snad se mi to teď povede častěji," uvedl Belgičan, jenž si dal skvělý dárek k 25. narozeninám, které oslaví v pátek. "Bylo to obtížné, protože soupeři za mnou sváděli velký boj a nemohl jsem si dovolit zpomalit, aby mě nedostihli," dodal.

Do cíle v Austrálii nedojel nikdo z nejlepší čtveřice konečného pořadí šampionátu. Už v pátek narazil do stromu mistr světa Loeb a skončil stejně jako Fin Marcus Grönholm, který také havaroval. Vítěz úvodní etapy Nor Petter Solberg je následoval v sobotu po srážce s klokanem, přesto se stal vicemistrem světa.

Výsledky:
1. Duval (Belg./Citroën) 3:19:55,0 hod., 2. Rovanperä (Fin./Mitsubishi) -52,9, 3. Stohl (Rak./Citroën) -1:33,0, 4. Atkinson (Austr./Subaru) -1:39,0, 5. Galli (It./Mitsubishi) - 3:04,4, 6. Kresta (ČR/Ford) -3:09,0, 7. Sola (Šp./Ford) -6:21,4, 8. Schwarz (Něm./Škoda) -8:04,3, 9. Arai (Jap./Subaru) -15:43,2, 10. Higgins (Brit./Subaru) -18:11,7.
Konečné pořadí MS po 16 závodech:
1. Loeb (Fr./Citroën) 127 bodů, 2. P. Solberg (Nor./Subaru) 71, 3. Grönholm (Fin./Peugeot) 71, 4. Gardemeister (Fin./Ford) 58, 5. Märtin (Est./Peugeot) 53, 6. Duval 47, 7. Rovanperä 39, 8. Kresta 29, 9. Stohl 22, 10. Hirvonen (Fin./Ford) 14, ...21. Bengué (Fr./Škoda) 3, 22. C. McRae (Brit./Škoda) 2, 23. Kopecký (ČR/Škoda) a Schwarz 1.
Pohár konstruktérů:
1. Citroën 188, 2. Peugeot 135, 3. Ford 104, 4. Subaru 97, 5. Mitsubishi 75, 6. Škoda 22.

Reklama

Související témata: