Hlavní obsah

Vojáček triumfoval ve Švýcarsku na vodě

Saint Ursanne

Český jezdec Lukáš Vojáček o víkendu triumfoval s vozem Mitsubishi Lancer EVO VIII. v závodě ME automobilů do vrchu ve švýcarském Saint Ursanne. Na mokré trati mu byl ve skupině A největším soupeřem Jaromír Malý s vozem stejné značky.

Foto: Ennoble RK

Lukáš Vojáček si jede pro další vítězství v této sezóně.

Článek

Známý švýcarský kopec měří téměř šest kilometrů. Trať je hodně rychlá, s dlouhými technickými zatáčkami. Na mokru je ale hodně záludná. Do konce seriálu zbývaly tři závody. Právě Vojáček s Malým bojují o prvenství ve skupině i mezi cestovními vozy o Pohár FIA.

„První jízda se jela na polomokré trati, tedy některé úseky byly suché, jiné mokré. Malý je známý tím, že na mokru umí. První jízdu zajel perfektně a porazil mě o devět desetin sekundy. Tenhle kopec mu vyhovuje. Už první jízdu jsem jel na pneumatikách na mokro. Ta druhá byla kompletně na mokré trati. Voda mi také vyhovuje. Šel jsem do toho s odhodláním vyhrát," říkal spokojený Lukáš Vojáček,

Nejlepší jízda sezóny

Favoritem byl Malý, jenže Vojáček předvedl jízdu na hranici vlastních možností i snů... Vyhrál o 1,5 sekundy. „Na trati bylo místy opravdu hodně vody. Jel jsem ale naplno, riskoval, a vyšlo to. V cíli se mi udělalo zle od žaludku, když mi došlo, jak hodně jsem jel na hranici, nebo spíš za hranicí rizika, a jak to mohlo dopadnout... Raději nedomýšlet. Ale byl jsem spokojený. Porazit Jardu Malého na mokru, to se cení. Však byl v cíli mým časem docela překvapený. Z mého pohledu jsem zajel svoji nejlepší jízdu v této sezóně," dodal Vojáček.

Rozhodnout však měla třetí jízda. „Počítali jsme oba s tím, že si to rozdáme. Začalo ale husté pršet a pořadatelé ji z bezpečnostních důvodů zrušili. Normálně se ze tří jízd počítají dvě lepší, nejhorší se škrtá. V tomto případě platily obě, takže jsem o šest desetin sekundy vyhrál. To znamená, že vedu skupinu A o dvanáct bodů. Jelikož se na konci škrtá nejhorší výsledek, tak by to bylo o sedm. Upevnil jsem si i druhé místo v Poháru FIA," měl spočítáno.

Šampionát pokračuje za čtrnáct dní závodem ve Slovinsku a v září skončí v Chorvatsku. České duo ve skupině A už prakticky nikdo nemůže ohrozit, takže si to rozdají Vojáček s Malým.

Reklama