Hlavní obsah

Kopecký přidal čtvrtý triumf na Setkání mistrů i na sněhu

SOSNOVÁ

Ani mokrý sníh místo tradičního deště nezabránil Janu Kopeckému vybojovat za volantem Škody Fabie WRC čtvrté vítězství na automobilovém Setkání mistrů v řadě. Na autodromu v Sosnové se dařilo i Jaroslavu Hoškovi, který opět nepoznal přemožitele v královské kubatuře autokrosařů.

Článek

Kopecký bojoval o prestižní prvenství stejně jako v minulých letech s Václavem Pechem. Jeho soupeř, letošní dvojnásobný domácí šampión, však neusedal do svého tradičního Fordu Focus, ale musel vzít zavděk starší Toyotou Corollou. I díky tomu možná skončil až druhý, jejich souboj byl totiž až nečekaně vyrovnaný.

"Hned v prvním kole mi na šotolině zhasl motor, šel jsem mimo trať a myslel, že skončím na bariéře. Vašek (Pech) pak ale musel asi udělat taky nějakou chybu, protože jinak by vyhrál," řekl Kopecký novinářům po skončení finálové jízdy. A měl pravdu, Pecha zlobily brzdy. "Druhé místo je pro nás výborný výsledek," nebyl zklamaný Pech, který po čtyřech ujetých kilometrech zaostal za Kopeckým o jednu vteřinu.

Dramatičnost celé show zvýšilo soustavné sněžení, které letos vystřídalo tradiční déšť. I díky tomu si Kopecký čtvrtého prvenství cenil. "Vody bylo podstatně více než v předešlých letech a v zatáčkách to byl šílený aquaplaning. Bylo to hodně zajímavé," usmál se Kopecký, jenž na severu Čech hájil barvy továrního týmu Škoda Motorsport.

Zeman litoval, že nevyužil sílu motoru

Obdobně úspěšný jako Kopecký je na sosnovském autodromu i autokrosař Hošek. I tentokrát dovezl svou buggynu do cíle na prvním místě. "Bylo to dobré, i když ten sníh nebyl nic moc. Ve finále jsem jel druhé kolo bez brýlí, což do očí dost bolelo. Navíc do dost klouzalo. Nakonec jsem to ale zvládl, takže jsem spokojen," řekl Hošek. Mrzelo jej, že se exhibice neuskutečnila před týdnem, kdy bylo počasí mnohem příznivější.

Solidně zaplněným tribunám předvedli své umění i rallyecrossaři a představitelé slabších kategorií autokrosu a rallye. Rallyecrossový vítěz Marek Zeman jen litoval, že kvůli mokru nemohl plně využít sílu svého vozu. "Naše auta jsou stavěna spíše na sucho. Síla motoru o velikosti 600 koní se velmi špatně přenáší na mokrý a zablácený povrch. Je to spíše trápení," vysvětlila letošní domácí jednička.

Setkání mistrů 2005
Rallye - WRC: 1. Kopecký (Škoda Fabia WRC), 2. Pech (Toyota Corolla WRC), 3. Triner (Škoda Octavia WRC), 4. Flídr (Škoda Octavia WRC).
Rallye - produkční vozy: 1. Červenka (Mitsubishi Lancer EVO VIII), 2. Semerád (Mitsubishi Lancer EVO VII), 3. Liška (Mitsubishi Lancer EVO VIII), 4. Z. Vlček (Mitsubishi Lancer EVO VI).
Rallyecross: 1. Zeman (Škoda Fabia), 2. Výborný (Ford Focus), 3. Paasonen (Fin./Škoda Fabia), 4. Mrvka (Ford Focus).
Autokros - divize III do 4000 ccm: 1. Hošek (Audi), 2. Štětina (Audi), 3. R. Keřka (Tatra), 4. Stloukal (Peugeot).
Autokros - divize IIIA do 1600 ccm: 1. T. Hrdinka (Sadev), 2. Svoboda (Suzuki), 3. Turek (Škoda), 4. Musil (Suzuki).

Reklama

Související témata: