Hlavní obsah

Na asfaltu nepřemožitelný Kopecký: Chci vítěznou sérii prodloužit a slavit ve Zlíně titul

Praha

Čtyřikrát se v Česku v letošní sezóně postavil na start podniku domácího automobilového šampionátu a vždy byl v cíli nejrychlejší. K tomu Jan Kopecký, pilot továrního týmu Škoda Motorsport přidal triumf v Německé rallye v kategorii WRC2. Na asfaltu je letos ve své třídě nepřemožitelný. Od pátku do neděle bude při pětačtyřicátém ročníku Barum rallye na Zlínsku usilovat o prodloužení jedinečné série. „Chci ji prodloužit," netají pilot Fabie R5 před nejprestižnější domácí soutěží.

Foto: www.skoda-auto.cz

Jan Kopecký se Škodou Fabia R5 na trati Šumavské rallye 2015.

Článek
Fotogalerie

Během minulého víkendu jste ovládl v třídě WRC2 Německou rallye. Mohl jste se vůbec naladit lépe na vrchol domácí scény?

Německo pro nás bylo vynikající soutěží, vedli jsme od začátku do konce. Pokud bychom podobným způsobem dokázali jet i ve Zlíně, šlo by o špičkový výsledek.

Projevila se při startu v Německu zkušenost z doby, kdy jste nastupoval s Fabií WRC mezi elitou mistrovství světa a v roce 2007 dosáhl životního výsledku v podobě pátého místa?

Vzpomínky byly hodně emotivní, nikdy nezapomenu na tehdejší ovace českých fanoušků. Chtěl jsem si Německo užít a vydat ze sebe maximum, což se podařilo. Už od testu jsem se koncentroval na každou maličkost. A pak v závodě se rozhodl jet od prvního metru na sto procent. Nečekat. Soupeřům jsme nadělili šest vteřin, a pak pokračovali ve stejném duchu až do cíle. Moc nás to bavilo.

Když jste dokázal vyhrát soutěž mistrovství světa více než čtyřminutovým rozdílem, nesvádí pak závod v domácích podmínkách k podcenění?

Ne, protože jsou tu špičkoví závodníci. Václav Pech je v každém závodě hodně blízko. Velmi rychlý určitě bude Tomáš Kostka, který tratě v okolí Zlína dobře zná. Počítat je třeba s Breenem, silný bude Kajetanowicz. Do boje o vítězství se mohou přidat i další. Určitě nečekám snadnější závod než v Německu. Jsem si jistý, že v případě vítězství náš náskok nebude jako v Německu.

Představuje výkon, kterým jste se prezentoval v Německu, velké povzbuzení? Nebo při zkušenostech, jimiž disponujete, už nejde o nic mimořádného?

Když se daří, v motorsportu stejně jako v každém jiném sportu, tak si člověk více věří a sebevědomí má silnější. Já nejsem výjimka.

Usedáte do auta s vědomím, že pokud neuděláte chybu, budete slavit vítězství?

To určitě ne. V každé soutěži je řada dalších skvělých jezdců, kteří chtějí vyhrát. Já se soustředím, abych odvedl bezchybný výkon. Určitě necítím tlak, že musím vyhrát. Ty myšlenky z úspěšné série mě posilují zejména v okamžiku, když se nedaří a je třeba se uklidnit. Pak si říkám, že na vítězství máme a umíme jet rychle. A ještě máme špičkovou techniku.

Barum rallye je pro Česko vrcholem automobilové sezóny. Představuje její význam i pro jezdce vašich zkušeností příval nervozity?

Nervozita ve zdravé míře je potřeba. Myslím, že je cítit na celém týmu při servisu před prvním ostrým kilometrem. Jakmile sedneme do auta a zařadíme ve stanu zpátečku před cestou do první časové kontroly, je napětí pryč.

Ve Zlíně můžete slavit třetí titul českého šampióna. Ve čtyřech soutěžích jste letos doma vždy vyhráli. Máte titul v hlavě?

Bylo by krásné slavit ve Zlíně. Ale může nás potkat defekt, technická závada, chyba. Nechybí mi pokora. Není důvod předbíhat. Pořád můžeme o titul přijít. Když pokazíme Barum rallye a poté i poslední závod na Šumavě, bude slavit konkurence.

A jak velká je pravděpodobnost, že nezvládnete dvě soutěže v řadě?

Můžu se stát cokoliv nepředvídatelného. Každopádně se budu snažit nechybovat a vybojovat titul už při Barum rallye.

Láká vás kombinace zisku mistrovského titulu a vítězství ve všech závodech domácího šampionátu?

Bylo by to super. Ve Zlíně bych moc rád prodloužil vítěznou sérii. A následně ji udržel až do konce sezóny.

Reklama

Související témata: