Hlavní obsah

Anglie truchlí po odchodu svého mistra světa v rallye

PRAHA/LONDÝN

Závěr minulého týdne zahalil britský sport do černého. Ostrovní království nejprve zasáhla zpráva o úmrtí bývalé fotbalové ikony George Besta a v sobotu přišla další rána: ve věku pouhých 34 let skonal mistr světa v rallye z roku 2001 Richard Burns, jenž podlehl zhoubnému nádoru na mozku.

Foto: PRÁVO

Richard Burns se v domácí Britské rallye nepředstaví. Přišel tak o šanci na světový titul.

Článek

Lékaři diagnostikovali Burnsovy zdravotní potíže před dvěma lety. Anglický pilot tehdy omdlel za volantem svého porsche při přesunu do dějiště Britské rallye a jen díky bleskurychlému zásahu Markko Märtina, který seděl ve voze, nedošlo již tehdy k tragédii. Burns tak přišel o možnost bojovat v závěrečném podniku sezóny o mistrovský titul.

Jen o pár dnů později lékaři přinesli zdrcující zprávu: vyšetření odhalila na Burnsově mozku nádor. Jediný anglický jezdec, který dokázal vyhrát seriál mistrovství světa, tak narychlo opustil svět automobilových soutěží a podrobil se léčbě. "Musím akceptovat názor lékařů. Jsem zklamaný, ale vidím to pozitivně a soustředím všechny své síly, abych se co nejdříve v plné kondici vrátil," reagoval tehdy Burns.

V následujících měsících absolvoval chemoterapii a posléze i radiologickou kúru. V létě roku 2004 se jeho stav zlepšil natolik, že byl propuštěn z nemocnice. Za půl roku ale začala mít nemoc opět navrch a Burns v dubnu podstoupil operaci, po níž příznaky choroby opět načas ustoupily.

"Zázrak se ale nestal a Richard upadl během minulého týdne do komatu," uvedla Burnsova rodina v tiskovém prohlášení. "Vždy věděl, že má proti sobě hrozného nepřítele. Dokázal se ale až do posledních chvil rvát statečně o život a neztrácet smysl pro humor." Datum posledního rozloučení dosud oznámeno nebylo, projevy soustrasti je možné psát na www.richard-burns.co.uk/memorials.

Památný duel s McRaem

Smrt šampióna zasáhla celý svět, nejvíc pak jeho bývalé kolegy a přátele. "Richard byl výborný kamarád i přesto, že jsme byli soupeři. Dokázal neuvěřitelně bojovat, stačí si vzpomenout na nás duel o titul v roce 2001. Se stejnou zarputilostí bojoval i se svou nemocí. Tentokrát bohužel nevyhrál," citovala BBC slova mistra světa z roku 1995 Colina McRae.

Burns vstoupil do světového šampionátu v rallye v roce 1998 jako partner Fina Tommiho Mäkinena v týmu Mitsubishi a hned slavil vítězství v Safari rallye a Britské rallye. V následujícím roce přesedl do Subaru a po dvou druhým místech dosáhl v roce 2001 na absolutní rallyeový vrchol, když svedl urputný boj s McRaem a nakonec získal titul s náskokem pouhých dvou bodů.

V následující sezóně jej čekalo další stěhování a Burns začal hájit barvy týmu Peugeot, během dvou let ve francouzské stáji už ale nevyhrál žádnou soutěž a v konečném pořadí se musel spokojit s pátým, resp. čtvrtým místem. Jak již bylo řečeno, sezónu 2003 pak kvůli začínajícím potížím nedokončil. Anglický jezdec dohromady odjel 105 soutěží a celkem slavil vítězství v deseti z nich.

Reklama

Související témata: