Hlavní obsah

Politik Topolánek přijel vyhrát, tenista Berdych si užíval

Karel FeltSport.czPrávo

Šéf ODS Mirek Topolánek si uměl vybrat. Při sobotním XI. pražském rallysprintu usedl do Fordu Focus WRC letošního krále český rallye Václava Pecha. "Přijeli jsme vyhrát," konstatoval s úsměvem v polovině soutěže. "Jak jinak, chci tu zvítězit počtvrté," přidal se Pech, který si chtěl dát další triumf i jako dárek k sobotním devětadvacátým narozeninám. A jak řekli, tak také udělali. Jejich ford byl s téměř minutovým náskokem nejrychlejší.

Článek

"Všechno proběhlo v pohodě. Jen na druhé ranní rychlostní zkoušce to klouzalo víc než na první," liboval si šéf nejsilnější opoziční politické strany. "Malý náskok jsme si najeli hned na začátku, na něm jsme pak stavěli a ještě ho zvyšovali," glosoval soutěž Mirek Topolánek. Svoje spolujezdecké schopnosti nechtěl komentovat. "Myslím si, že od druhého měřeného úseku to bylo dobré," přece jenom naznačil. "Naprosto perfektní," konstatoval jezdec.

Strach nebo podobné pocity si Topolánek nepřipouštěl. "Pokud nejste vyloženě posera, pak nemáte na nějaký strach ani čas. Koukám do rozpisu a čtu," pravil. V rallye není úplným nováčkem. "V minulosti jsem jezdíval ty svazarmovské branně-orientační soutěže. Léta jsem pak rallye jen sledoval, až nedávno jsem jel jako předjezdec rallye Ve stopách Valašské zimy a pak jsem si zkusil shakedawn na Barumce. Potkali jsme se s Vaškem Pechem a řekli si, že to zkusíme. Na Pražský rallysprint jsme poctivě trénovali," přiznal Topolánek.

Rallye je správný adrenalin

S politikou se to prý ale nedá srovnat. "Rallye je správný adrenalin. To v politice není, ale i v té je také hodně vzrušení. Všude je zkrátka něco, ale rallye je skvělý sport a svézt se s takovým jezdcem, jakým je Vašek Pech, je skvělý zážitek," říkal s úsměvem. "K rallye jsem se dostal pozdě stejně jako k horolezectví nebo vodáctví. Je to paráda a baví mě to, takže se opravuji: vlastně nikdy není pozdě," rozloučil se Mirek Topolánek.

Pavel Valoušek mladší, jedoucí se zapůjčeným Fordem Focus WRC, hraje se svým otcem pravidelně tenis a oba fandí Tomáši Berdychovi. "Taťku napadlo, že bychom mu mohli nabídnout svezení na rallysprintu. Tomáš to přijal s nadšením," vysvětlil Valoušek junior, jak došlo k vytvoření další neobvyklé posádky a hned složil poklonu svému navigátorovi. "Tomáš do auta sedl až v pátek před soutěží, ale rozpis diktuje perfektně."

V nové sezóně však s Berdychem nepojedou... "To ne, Tomáš má tenis, to se nedá skloubit a já mám svého stálého spolujezdce Scalviniho. Příští rok se chceme opět zaměřit na juniorské mistrovství světa a zřejmě ho pojedeme znovu se Suzuki Ignis S1600. Věřím, že s lepšími výsledky," dodal mladý Valoušek.

Úžasné vzrůšo

Ani česká tenisová jednička Tomáš Berdych neuvažuje o změně sportovního odvětví. "Kdepak, tenis mi jde líp! Ještě jsem mladý a můžu v něm dokázat víc, ale rallye je úžasné vzrůšo," usmíval se spokojený Berdych. Potvrdil, že nápad, svézt se s Valouškem, byl perfektní. "Navzájem si fandíme a sledujeme svoje výsledky. Já tedy všech českých sportovců. Teď se určitě víc zaměřím na rallye a Pavla," přiznal.

"Strach jsem měl trochu v pátek, když jsem poprvé sedl do takového auta a nevěděl jsem, co se bude dít. Pavel mi ukázal, co to auto umí. Z toho jsem byl trochu vyklepaný, ale při druhé jízdě už jsem si to užíval, stejně jako při samotné soutěži, kdy kromě čtení rozpisu není na nic čas," dodal.

Stočesová potřetí

Oproti oběma zmíněným nováčkům na horkém sedadle je bývalá česká miss a stále úspěšná modelka Kateřina Stočesová už ostřílenou navigátorkou. "Letos jedu potřetí, takže mi to ani nepřijde, ale vždycky jsem na rallysprint natěšená. O žádném strachu nemůže být řeč. Rallye mě ohromně baví, je to skvělý adrenalin, ale nemám čas se mu věnovat pravidelně," říkala blondýnka, zachumlaná v prošívané bundě.

Opět usedla do felicie Jiřího Bryndy. "Katka už je zkušená spolujezdkyně, rozpis zvládá perfektně," pochválil ji jezdec. "Jedeme v pohodě, jen to počasí je zrádné. Ráno padala mlha a namrzalo to, takže jsme se i sklouzli, ale ani to mě už nevyděsí," rozloučila se Kateřina Stočesová a spěchala k časoměřičům. Ani za rok by prý při tradičním loučení s automobilovou soutěžní sezónou nechtěla chybět.

Reklama

Související témata: