Hlavní obsah

Loprais v poušti září. Druhou etapu vyhrál, v první bral bronz

Český pilot Aleš Loprais s kamiónem Iveco Torpedo září na marocké Rallye Oil Libya, která se jede ve stopách bývalého Dakaru. V úvodní eetapě vybojoval bronz a tu následující vyhrál. Generálka na jihoamerický Dakar 2016 tak pro něj začala nad očekávání dobře.

Foto: loprais.cz

Aleš Loprais na trati Rallye Oil Libya

Článek
Fotogalerie

„V první etapě jsme měli relativně vysoké startovní číslo. Jelo se v místy neprůhledné prachové cloně, takže chvílemi to bylo docela drama. Museli jsme totiž předjet několik osobních automobilů a kamiónů, abychom se prodrali dopředu. To se nám postupně dařilo. Zbrzdila nás ale oprava vzduchové hadice a defekt pneumatiky asi 50 kilometrů před cílem," uvedl Aleš Loprais pro Sport.cz a Právo.

Doplatil na agresivní jízdu

Příčiny problémů s pneumatikou, která stála ztrátu nejvíc minut, vzal na sebe. „Byl jsem příliš agresivní na brzdy a pneumatika se následně akumulovaným extrémním teplem naprosto separovala. I tak jsem byl po svých prvních soutěžních kilometrech s novým vozem spokojený," dodal.

Jeho týmoví kolegové z nizozemského polotovárního týmu Petronas De Rooy měli rovněž potíže na trati. Šéf stáje Gerard DeRooy a Ton Van Genugten museli opravovat defekty pneumatik, ale také oni bojovali o nejvyšší příčky. „Chybí nám tady naši tradiční soupeři ze strany ruských Kamazů, nicméně mimo ně se tady sešla slušná konkurence," uvedl po úvodních 370 kilometrech rychlostní zkoušky na okruhu Zagora - Zagora.

Nejrychlejší o šest a půl minuty

Druhá etapa vedla do Boucle du Draa a rychlostní zkouška měřila 224 km. Loprais předvedl fantastický výkon a vyhrál ji o šest a půl minuty. „Druhá etapa nám připomněla předešlé africké Dakary. Díky třetímu místu v úvodní etapě jízdě jsme startovali již na předních pozicích, a tak jsme nemuseli polykat prach jako v první etapě. Trať tentokrát nabídla vše - od kamenitých pasáží, solných jezer až po dunová pole. Jízdu s Ivecem jsem si začal opravdu užívat. Je to skvělé auto a mám i báječnou posádku," liboval Aleš Loprais po úterním triumfu.

Loprais na všech kontrolních bodech postupně navyšoval svůj náskok až na konečných 6,5 minut před stájovým kolegou Villagrou. Třetí dojel nizozemský pilot Van den Brink a těsně za ním další kamión Lopraisovy nové stáje, její šéf Gerard De Rooy.

Reklama

Související témata: