Hlavní obsah

Obhájce Despres je motocyklovým favoritem Dakaru

PRAHA

Král minulé Rallye Dakar v kategorii motocyklů, Francouz Cyril Despres bude největším favoritem i v letošním ročníku slavné soutěže, který odstartuje na Silvestra v portugalském Lisabonu. Despresovy zkušenosti z předcházejících pěti Dakarů a triumfy v přípravných podnicích v Turecku a Tunisku jej automaticky staví do čela motocyklové startovní listiny.

Foto: www.cyrildespres.com

Cyril Despres

Článek

Despres před loňským vítězstvím dojel druhý a třetí a právě bohaté zkušenosti z pouštní soutěže náročné na navigaci jej staví hodně vysoko i letos. Mistra světa v enduru z roku 2001 ovšem nečeká procházka růžovým sadem a na paty se mu bude lepit celá smečka pronásledovatelů.

Na startovní listině motocklistů je také český jezdec Ivo Kaštan, obecně se ale očekává, k Despresovým největším soupeřům budou patřit loni čtvrtý Španěl Isidre Esteve Pujol nebo vítěz z roku 2004 Nani Roma z Itálie. Daleko pozadu jistě nezůstane ani další Španěl Marc Coma, jemuž při posledním Dakaru scházelo na první příčku pouhých devět minut a sedmnáct sekund. Zvlášť, když jej budou podporovat týmoví parťáci Giovanni Sala a Jordi Duran.

Rychlostní předpisy a pozměněná pravidla navigace by mohla hrát do karet Davidu Fretignému z Francie, který se svou slabší Yamahou za normálních okolností nestačí na dominující stroje KTM.

Účastníci osmadvacátého ročníku věhlasné soutěže se po startu v Portugalsku přesunou na Nový rok do španělské Málagy, odkud se přeplaví do Maroka. V afrických dunách jezdci odjedou dalších třináct etap. Dohromady najedou víc než devět tisíc kilometrů.

Favorité kategorie motocyklů na Rallye Dakar 2006
Cyril Despres (Fr./KTM), Isidre Esteve Pujol (Šp./ KTM), Marc Coma (Šp./ KTM), Giovanni Sala (It./ KTM), Jordi Duran (Šp./ KTM), David Frétigné (Fr./Yamaha), Carlo De Gavardo (Chile/ KTM), Pal Anders Ullevalseter (Nor./ KTM), Jean De Azevedo (Braz./ KTM)
Zdroj: Dakar.com

Reklama

Související témata: