Hlavní obsah

Ogier vede Britskou rallye, Prokop je po první etapě jedenáctý

Deeside

Britskou rallye odstartoval nejlépe už jistý mistr světa Sébastien Ogier. Francouzský jezdec s volkswagenem vyhrál pět z úvodních šesti rychlostních zkoušek a po první etapě vede o 13,5 sekundy před Britem Krisem Meekem. Domácí závodník s citroënem jako jediný dokázal dnes Ogiera porazit, když ho na čtvrtém měřeném úseku dlouhém 32 kilometrů odsunul na druhé místo o pět sekund.

Foto: Andrea Micková, Sport.cz

Martin Prokop, pilot Fordu Fiesta WRC

Článek

"Vím, že tady není snadné vyhrát, proto jsem rád, že jsem první den zvládl bez problémů," řekl Ogier, který v poslední rallye sezony útočí na třetí vítězství za sebou.

Třetí je po prvním dnu s odstupem 31 sekund Nor Andreas Mikkelsen, nad jehož startem visel do poslední chvíle otazník. Třetí muž MS kvůli zdravotním potížím vynechal čtvrteční volný trénink a absolvoval místo toho vyšetření v Německu, ale dnešní start stihl.

Už ve druhé rychlostní zkoušce skončila první etapa pro dalšího jezdce Volkswagenu Fina Jariho-Mattiho Latvalu. Druhý muž seriálu vyjel mimo trať a zůstal stát. V první erzetě dojel těsně druhý za Ogierem. "Škoda pro Jariho-Mattiho, těšil jsem se na náš souboj," uvedl Ogier na adresu vítěze tří letošních podniků MS.

Český jezdec Martin Prokop s fordem v poslední rychlostní zkoušce dne neudržel osmé místo a klesl na jedenáctou příčku. Na Ogiera ztrácí 3:43,3 minuty. "Nevím, co se stalo, ale posledních dvacet kilometrů jsme měli pohon jen na dvě kola. Hodně jsme ztratili," řekl Prokop.

Britská rallye, závěrečný podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 1. etapě:
1. Ogier, Ingrassia (Fr./VW Polo-R) 1:16:03,5
2. Meeke, Nagle (Brit., Ir./Citroën DS3) -13,5
3. Mikkelsen, Flöene (Nor./VW Polo-R) -31,4
4. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Citroën DS3) -43,0
5. Sordo, Martí (Šp./Hyundai i20) -1:18,7
6. Tänak, Mölder (Est./Ford Fiesta RS) -1:34,9
...11. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta RS) -3:43,3.

Reklama