Hlavní obsah

Po pádu na lyžích ochrnul, teď bude pilotovat tatru na Dakaru

Třetí kamion Tatra týmu Bonver Dakar Projekt na blížící se Rallye Dakar bude řídit handicapovaný andorský závodník Albert Llovera. Za volantem dodatečně upraveného speciálu nahradí Poláka Roberta Szustkowského, který svůj start na slavné soutěži zrušil kvůli zdravotním komplikacím.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Tomáš Vrátný (vpravo) se chystá na svůj pátý Dakar.

Článek

"Je neuvěřitelné, co se nám během několika dní podařilo. O tom, že Robert nepojede na Dakar, jsme se dozvěděli asi před dvěma týdny. Ihned jsme začali hledat jiné řešení a oslovili jsme několik českých i zahraničních potenciálních klientů, od kterých jsme obdrželi zajímavé nabídky. Jedna z nich ovšem byla výjimečná," uvedl šéf týmu Tomáš Vrátný.

Ostravský tým měl v pondělí slavnostní prezentaci před odjezdem kamionů do Francie, odkud budou převezeny lodí do Jižní Ameriky. Tam však Vrátný jméno nového pilota ještě neoznámil. "Nechtěl jsem oznámit něco, čím bych si nebyl stoprocentně jistý. Tatra totiž byla v Itálii, kde se předělávalo řízení, aby s ním mohl Albert závodit," vysvětlil Vrátný.

Devětačtyřicetiletý Llovera se dříve věnoval sjezdovému lyžování a startoval i na olympijských hrách v Sarajevu 1984. V osmnácti letech se ale při lyžování zranil a od pasu dolů ochrnul.

I přes tento handicap se však účastní automobilových soutěží a v letech 2007, 2014 a 2015 si vyzkoušel i Rallye Dakar v kategorii osobních automobilů. Na kontě má i starty v rallyeovém mistrovství světa.

Reklama

Související témata: