Hlavní obsah

Na Setkání automobilových mistrů obhájil prvenství Pech

Sosnová

Vicemistr republiky v automobilových soutěžích Václav Pech s vozem Mini Cooper WRC se stal stejně jako loni absolutním vítězem Setkání mistrů. Po vítězství v kategorii rallye se v Sosnové na Českolipsku utkal v superfinále 14. ročníku s nejrychlejším jezdcem kategorie autokrosových bugin Tomášem Gomzjakovem a podle očekávání suverénně vyhrál.

Článek

"Rozhodně to nebylo snadné, jak se to možná zdálo. V tréninku i ve všech rozjížďkách jsem na trati hledal místa, ve kterých bych mohl získat potřebné sekundy, a nakonec se to vyplatilo. Hluboce smekám před Markku Alénem, nečekal jsem, že pojede takhle rychle, a finále bylo myslím parádním soubojem pro nás oba," řekl Pech spolupracovníkovi ČTK.

Plzeňský jezdec si tak připsal další cenný skalp. Před šesti roky dokázal na stejné trati porazit legendárního Francouze Sébastiena Loeba. Pech by se měl se současným speciálem představit naposledy v sobotu na Pražském rallyesprintu. Příští rok ho čekají starty v automobilových soutěžích s Porsche 911.

Ozdobou akce na severu Čech byl slavný finský jezdec rallye Alén, který ani v 64 letech neztratil nic ze svého umění. Dlouho vedl absolutní pořadí, teprve v poslední sérii rozjížděk dosáhl lepšího času Pech. Oba se nakonec utkali ve finále kategorie rallye a český jezdec získal na startu malý náskok, který s přehledem uhájil.

Enge si Setkání mistrů užil

"Vím, že v České republice je rallyeový sport populární, takže mě početná návštěva diváků v chladném počasí nepřekvapila. Myslím, že jsem jim předvedl dobrý sport, a moc hezky jsem se svezl. Rád bych za to poděkoval všem, kteří se na mé návštěvě ve vaší zemi podíleli," uvedl temperamentní Fin po skončení závodu.

Břetislav Enge skončil druhý v kategorii historických automobilů, třetí místo v kategorii autokros obsadil jeho syn a první Čech ve formuli 1 Tomáš Enge. Ten usedl do terénního speciálu poprvé v životě, půjčil mu ho reprezentant Jakub Kubíček.

"Určitě to bylo báječné svezení, přestože bugina na asfaltu trochu klouzala. Na druhou stranu to byla zajímavá jezdecká zkušenost, takže jsem si tohle Setkání mistrů užil," uvedl Tomáš Enge.

Reklama

Související témata: