Hlavní obsah

Melichárek jako první cizinec ovládl Pražský rallyesprint

Praha

Úřadující slovenský šampión Jaroslav Melichárek se stal prvním zahraničním vítězem Pražského rallyesprintu. Pilot vozu Ford Fiesta RS WRC ovládl 21. ročník populární soutěže s náskokem 13 sekund před Jaroslavem Dohnalem, třetí skončil s odstupem dalších osmi vteřin Tomáš Kostka.

Článek

"Zatímco během sezóny jsme měli často menší technické problémy nebo defekty, tak tady šlo vše bez jediného sebemenšího problému," pochvaloval si v cíli Melichárek v rozhovoru se spolupracovníkem ČTK. "Víme, že je to pro české soutěžáky prestižní závod, a tak jsme si řekli, že ho zkusíme vyhrát. Museli jsme ale jet naplno až do posledního kilometru, protože na nás soupeři tlačili," doplnil Melichárek, který byl před rokem druhý.

Dohnal a Kostka si v cíli trochu stěžovali na startovní pořadí, které určili pořadatelé. Oba totiž na měřených testech brzdili pomalejší soupeři. "Na nejdelší erzetě nás jedno auto blokovalo asi jeden a půl kilometru. Možná nás to stálo vítězství," řekl Dohnal.

Ještě hůře na tom byl Kostka. V první rychlostní zkoušce na Strahově se pokusil jednoho ze soupeřů předjet, při manévru ale objel i jeden z retardérů a dostal penalizaci 30 sekund. Bez té by vyhrál.

Pech v poli poražených

V poli poražených tentokrát skončil hlavní favorit Václav Pech, který rallye v metropoli vyhrál již desetkrát. Hned v první erzetě měl technické problémy, ztratil přes půl minuty a přišel o šanci na dobrý výsledek.

"Rozpadly se nám obě přední poloosy, takže se naše auto chovalo jako dvoukolka," uvedl Pech, který absolvoval poslední závod s vozem Mini. V příští sezoně bude jezdit s porsche. "Chudák miník asi věděl, že jde na porážku, a tak trochu stávkoval. Nový kupec si ho odveze v neděli," řekl Pech, jenž se po úvodní ztrátě snažil alespoň bavit diváky a skončil šestnáctý.

Reklama

Související témata: