Hlavní obsah

Peterhansel bude na Dakaru útočit na třetí vítězství v řadě

PRAHA

Podobně jako Karel Loprais patří už neodmyslitelně k Rallye Dakar také Stéphane Peterhansel. Francouzský závodník vyjel šestkrát na cílovou rampu v senegalské metropoli jako vítěz kategorie motocyklů a v uplynulých dvou ročnících soutěže nenašel přemožitele ani za volantem speciálu Mitsubishi. Útok na devátý titul bude chtít rekordmanovi v počtu vítězství znepříjemnit celá smečka pronásledovatelů.

Foto: ČTK

DEFAULT TITLE

Článek

Peterhansel je jednou z ikon Dakaru posledních patnácti let. Poprvé okusil opojný pocit vítězství v roce 1991 a pozici nejlepšího účastníka na dvou kolech obhájil i v následujících dvou letech. Další triumf se svou Yamahou přidal v roce 1995 a v letech 1997-98 svou obdivuhodnou sérii zakončil dalšími výhrami. Na ně pak navázal v minulých dvou letech už na čtyřech kolech.

Francouzský pilot drží rekord v počtu vítězství, a také před 28. ročníkem neskrývá nejvyšší ambice. Jasný signál Peterhansel vyslal soupeřům při nedávné pouštní soutěži Desert Challenge ve Spojených arabských emirátech, kde vyhrál všech osm etap.

Zkompletování hattricku budou osminásobnému vítězi komplikovat nejen jezdci konkurenčních týmů, ale také parťáci Luc Alphand, který na vítězství stále čeká, loni ale dojel druhý a před startem Dakaru vyhrál Tuniskou rallye a a podnik Baja v Portugalsku. Na výhru si brousí zuby i vítěz z let 2002 a 2003 a další jezdec Mitsubishi Hiroši Masuoka.

Zajímavý bude duel jezdců Mitsubishi s jezdci týmu Volkswagen, kteří letos do poutě vyrazí s novou verzí závodního Touaregu. Tým německé automobilky povedou Bruno Saby, vítěz z roku 1993, a Jutta Kleinschmidtová, která zvítězila v roce 2001 a loni dojela třetí a premiéru si odbude také dvojnásobný mistr světa v rallye Carlos Sainz.

O třetí vítězství bude se svou buggynou usilovat také Jean-Louis Schlesser, jemuž budou krýt záda ještě další dva týmoví kolegové.

Favorité kategorie automobilů na Rallye Dakar 2006
Peterhansel-Cottret (Fr./Fr. - Mitsubishi), Alphand-Picard (Fr./Fr. - Mitsubishi), Masuoka-Maimon (Jap./Fr. - Mitsubishi), Saby-Périn (Fr./Fr. - VW), Kleinschmidtová-Pons (Něm./It. - VW), De Villiers-Thörner (JAR/Švéd. - VW), Sainz-Schulz (Šp./Něm. - VW), Schlesser-Borsotto (Fr./Fr. - Schlesser), Magnaldi-Debron (Fr./Fr. - Schlesser), Sousa-Lurquin (Por./Bel. - Nisan)
Zdroj: Dakar.com

Reklama

Související témata: