Hlavní obsah

Trable nekončí. První etapa Rallye Dakar byla kvůli lijáku zrušena

Rosario

Osmatřicátý ročník Rallye Dakar provázejí v úvodu potíže a po sobotní nehodě v prologu byla v neděli zrušena první etapa. Tentokrát je na vině počasí. Kvůli přívalovým dešťům v Argentině se trať z Rosaria do Villa Carlos Paz stala částečně nesjízdnou, navíc nemohly vzlétnout vrtulníky a organizátoři etapu z bezpečnostních důvodů zrušili.

Foto: Marcos Brindicci, Reuters

Francouz Sebastian Loeb

Článek

Argentinu sužují bouřky a průtrže mračen. Start nedělní etapy byl nejdříve o dvě hodiny odložen, ale podmínky se nezlepšily. "Jsme na pumpě pár km před startem speciálu - všichni motorkáři a čtyřkolky. Dle instrukcí organizátora se sušíme a čekáme na další rozhodnutí. V každé botě mám asi litr vody. Není na nás nit suchá. Je ale tak 20 stupňů, tak to jde přežít," popsal na facebooku motocyklista Jan Veselý s tím, že v obchodě malé benzínové stanice se mačká asi dvě stě lidí.

Automobily a kamióny měly absolvovat rychlostní zkoušku dlouhou 258 km, motocykly a čtyřkolky 227 km. Kamióny a některé auta se na trať nedostaly ani v sobotu poté, co Číňanka Kuo Mej-ling ztratila v prologu nad vozem Mini kontrolu a zranila deset lidí. Dva z nich jsou v kritickém stavu.

Celý konvoj Dakaru se přesune po dálnici do cíle etapy ve Villa Carlos Paz. Slavnou soutěž jedou i více než tři desítky českých účastníků. Rallye má na programu celkem 13 etap převážně v Argentině, část se pojede v Bolívii.

Reklama

Související témata: