Hlavní obsah

Prokopovy horké chvilky na Dakaru zažehnal bývalý zimní král

Aktualizováno

Ne zcela v dobrém bude vzpomínat na středeční čtvrtou etapu Rallye Dakar automobilový jezdec Martin Prokop. V maratónském dílu soutěže, po němž na posádky v bivaku nečekali mechanici, totiž převrátil svou toyotu na střechu a nabral půlhodinovou ztrátu. Posádka karambol přestála bez zranění a z problémů jí nakonec pomohl kolem projíždějící Polák Adam Malysz.

Foto: Sport.cz

Horké chvilky Martiny Prokopa. Auto na střeše, čekání na pomoc.

Článek
Fotogalerie

Tým Buggyra při 4. etapě Rallye Dakar

Bývalá hvězda skokanských můstků bez okolků pomohla vůz Čechů převrátit zpět na kola a Prokop s navigátorem Janem Tománkem tak mohli pokračovat. „Posádka je v pořádku. Děkujeme Adamovi Malyszovi za pomoc při obracení auta zpět na kola!" kvitoval Prokop z bivaku nezištnou pomoc čtyřnásobného mistra světa a držitele čtyř olympijských medailí.

Jak k akrobatickému číslu s terénním vozem došlo? „Udělal jsem chybu v jedné ze zatáček a spadl jsem do příkopu. Bohužel tam šlo hodně závodníků přede mnou a rozjezdili to tak, že jsem se neměl čeho chytit. Překulili jsme se dvakrát přes střechu. Auto je docela dost poničené," popisoval Prokop.

V bivaku po maratónské etapě nečekali mechanici, s nimiž se jezdci potkají až po dojezdu dnešní páté etapy v Uyuni, a vozy odstavené na uzavřeném parkovišti si závodníci nemohli opravit ani sami. Což pro Prokopa představovalo další zádrhel. "Máme rozbité čelní sklo, špatně z auta vidíme. Na to, jak to šlo jednoduše, jsme si to dost zkomplikovali. Budeme to mít těžké," líčil juniorský mistr světa v rallye, který v úvodu soutěže nahlédl v průběžném pořadí i do první desítky. Po středeční ztrátě klesl z 12. na 16. příčku.

Svízelnou situaci pomáhal řešit i tým Buggyra, který přes svůj novinářský vůz náhradní sklo sehnal a Prokop jej mohl ráno před startem do další etapy vyměnit. „Martin Kolomý při společné večeři sklo sehnal. Novinářské vozidlo tak již podruhé zasahovalo. V první etapě totiž vytahovalo z bláta zapadlý vůz ženy s dvěma dětmi," popisovali zástupci týmu.

Kolomý zůstal i po čtvrté etapě nejlepším z českých jezdců, který po triumfu ve třetí etapě dojel sedmý a stejnou příčku drží dál i v průběžném pořadí. Posádky poprvé při letošním ročníku potrápila výška nad 4000 metrů a na výkonu vozů to bylo znát. „Jelo se vysoko v horách a svítilo sluníčko. Relativně jednoduchá trať na plný plyn. Bohužel jsme neměli maximální výkon, který bych si představoval, takže jsme nemohli tlačit na elitu. V bivaku je bez asistence krásný klid, neřve tu žádná centrála, tak věřím, že se dobře vyspíme a ve čtvrtek znovu zatáhneme," poznamenal Kolomý.

Reklama

Související témata: