Hlavní obsah

Prokop po havárii na Dakaru opět letěl, Bolívii si užívá i Kolomý

Praha/Uyuni

V náročném vysokohorském prostředí se účastníci Rallye Dakar ve čtvrtek probili až k nejsevernější baště letošního itineráře. Přesun do Uyuni, kde se jezdci opět setkali s komfortem asistence, si po středečních problémech pochvaloval i Martin Prokop, jemuž se s omláceným vozem podařilo udržet průběžně 16. příčku.

Martin Kolomý a 6. etapa DakaruVideo: Tatra Buggyra Racing

 
Článek
Fotogalerie

„Pátá etapa pro nás začala už večer před startem, protože jsme při karambolu poškodili čelní sklo a než jsme sehnali nové, bylo už po půlnoci. Každopádně jsme věděli, že pro nás tato etapa bude složitá, protože jsme vyjížděli třicátí druzí a startovali jsme v třicetivteřinovém intervalu. Kluci před námi byli o něco pomalejší a tušili jsme, že je budeme dojíždět a že budeme mít problém s prachem. Což nastalo hned po startu," líčil Prokop.

Prvního pomalejšího soupeře Prokop ještě předjel relativně bez problémů, ale hned za druhým zůstal viset. „Asi po pěti kilometrech jsme dojeli první pomalejší auto, které jsme dokázali předjet, ale zanedlouho jsme dojeli další. A to jsme nedokázali předjet více než 140 kilometrů. Paradoxně jsme ho předjeli až v třicetikilometrovém omezení, kdy jsem měl zařazenou jedničku. Ztratili jsme tím spoustu času. Pak už jsme drtili jednoho po druhém a prokousávali jsme se dopředu," popisoval český účastník MS v rallye.

Nic jsme neviděli

Závodníci ve čtvrtek vyjeli až do nadmořské výšky 4500 metrů a hory jim ukázaly hned několik tváří. Včetně sněhu. „Sníh nás trochu zpomalil. Hlavně ale to, že jsme měli sériové čelní sklo, které nebylo vyhřívané, tak bylo úplně zamlžené. Nic jsme neviděli a museli jsme zpomalit. Když jsme začali klesat, začali jsme zase tahat a předjížděli jsme ostatní. Byl to velký boj a etapa byla hodně těžká, rozbitá. Hodně mi připomínala ty z WRC. Zvládli jsme ji a jsme v bivaku, kde můžou mechanici pracovat na autě a dát jej alespoň do takového stavu, abychom mohli pokračovat a opět bojovat o přední umístění," věřil Prokop.

Pozici nejlepšího Čecha v soutěži dál drží Martin Kolomý s kamiónem Tatra, který ve čtvrtek dojel druhý a průběžně je šestý. „Etapu jsme si opravdu užili. Už to začalo fantastickou atmosférou po příjezdu do Bolívie, která nás zdravě nabudila. Před startem se nám podařilo vyměnit vadné boostové čidlo, takže motor šlapal jako hodinky. Druhé místo je perfektní a celkové umístění je pořád reálné. Vždyť je před námi ještě více jak půlka Dakaru," pochvaloval si v bivaku Kolomý.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články