Hlavní obsah

Jerie vyhrabával auto z písku sedm hodin

ATAR

Velmi náročné byly zatím africké etapy pro účastníky rallye Dakar. V cíli sedmé etapy v Zuiratu zastihla po několika dnech spolupracovnice Sport.cz Vierka Kaštanová i našeho jediného účastníka v kategorii automobilů Petera Jerieho. Pilot, o kterém nebylo delší dobu slyšet, působil velmi pohodovým dojmem, a s úsměvem na rtech se šinul směrem k jídelnímu stanu.

Foto: Vierka Kaštanová

Petr Jerie na trati Rallye Dakar.

Článek

"Ve čtvrté etapě jsem zůstal v dunách, naše rychlá asistence nás minula a nikdo nám nepomohl. Museli jsme kopat auto. Trvalo celkem sedm hodin, než se nám ho podařilo vyprostit. Přijeli jsme do bivaku, stihl jsem si akorát zapálit cigaretu a už jsme museli na start další etapy," vykládal Jerie o svém zdržení

"Auto pokud jede, funguje úplně úžasně. Nesmíme ale vůbec zastavit v měkčím písku, jinak okamžitě zapadneme. Náhon jen na dvě (zadní) kola je prostě do písku málo. V Tantánu jsem spal dvě hodiny, na autě mi stihli udělat pouze velmi nutnou údržbu a jeli jsme dál. Do Zuiratu to bylo na začátku úplně parádní, podařilo se nám předjet pomalejší auta a hlavně kamiony," vyprávěl o dalším průběhu cesty.

Organizátor jej nahnal do písku

"Při příjezdu na druhé kontrolní stanoviště jsem zastavil vedle vyjetých kolejí na tvrdším povrchu, ale organizátor mne nahnal do písku a už jsme stáli. Bugyna zapadla, navíc zhasl motor a už jsme nenastartovali. Problém je v řídící jednotce. Počkali jsme na naši rychlou asistenci a ti nás na laně táhli do cíle. Nejhorší zážitek mého života," kroutil hlavou.

Měl strach hlavně z toho, že se auto převrátí a pojedou po střeše. "Jedeš na třímetrovém popruhu za kamionem a vůbec nevidíš před sebe. Navíc po patnácti vteřinách jsi utopen v oblaku prachu, nedá se ani dýchat. Když kamion zatočí jedeš po dvou kolech. Od kamenů máme rozbité čelní sklo. Kdyby se auto převrátilo, táhl by nás jak fáborek snad po střeše," otřásl se při takové představě.

Nemá stan ani spacák

To už se prý jednou stalo. Kamion za sebou táhl závodní auto deset kilometrů po střeše, než zjistil, že se něco děje. "Navíc naše velká asistence zůstala viset někde na přejezdu, pokazil se jim kamion. Takže nemám stan ani spacák, o náhradních dílech na auto ani nemluvím," konstatoval Jerie smutně.

"Loni jsem tady v Zuiratu skončil, byl bych nerad, aby se historie opakovala. I kdyby auto do rána opravili, čekají nás velké duny. A protože opět startuji ze zadních pozic, bude povrch hodně rozježděný a to vidím jako velký problém," předvídal další vývoj před sedmou etapou.

Asistenční kamion týmu Fast and Speed, za který Peter Jerie jede, nakonec dorazil do bivaku. Buggy byla ráno pojízdná a Peter vyrazil na start sedmé etapy.

Reklama

Související témata: