Hlavní obsah

Peklo na Dakaru dál kosí startovní pole! Skončil i motorkář Engel

Praha

Po pekle na trati v 9. etapě úleva? Ani náhodou! I středeční 10. díl letošní Rallye Dakar, při němž se závodníkům opět postavily do cesty náročné duny, byl krutě neúprosný a vybral si další oběti. Z českých účastníků se kvůli nepojízdné motorce se soutěží rozloučil Milan Engel, další jezdci nabrali velké ztráty.

Foto: Sport.cz

Milan Engel před startem 9. etapy Rallye Dakar.

Článek
Fotogalerie

Engel zůstal stát v dunách se zadřeným motorem a pomoci mu nedokázal ani krajan Jan Veselý, který se ho pokusil odtáhnout. „Nešlo to ani padesát metrů. Dotáhl bych ho, kdyby to nebylo v dunách, ale v nich to bohužel nejde, ani čtyřkolkou. Ta s ním nejspíš v tom písku také nehne," napsal Veselý v SMS zprávě.

Své si ostatně užil i sám Veselý. „Dnes den blbec. Zpožděný start, problémy najít waypoint na 32 km, stálo mě to tři hodiny času. Pak přestala jet motorka, ale zjistil jsem, že je závada v konektoru na startovacím relé. Trvalo to... Pak mě srazilo auto na tankovačce a nakonec jsem našel Milana Engela...," líčil Veselý, který nicméně v noci dorazil v pořádku do bivaku a stihl připravit stroj na dnešní jedenáctý díl.

Mezitím přišla pozitivní zpráva z nemocnice v Córdobě, kde musel Ondřej Klymčiw podstoupit operaci fraktury pánevního lůžka. „Operace se podařila. Teď se čeká, jak se bude Ondra zotavovat a podle toho dá doktor souhlas k převozu domů," uvedl tým českého motocyklisty na Facebooku u Klimčiwovy fotografie z lůžka s optimisticky vztyčeným palcem.

Prokop platí nováčkovskou daň

Poprvé se s nástrahami velkých dun pere Martin Prokop a jak jihlavský závodník přiznal, platí v písku nováčkovskou daň. „Jestli jsem o předchozí etapě říkal, že to byl očistec, tak včera to byl dvojitý očistec. Byla to neskutečně písková etapa plná dun. Pro mě to bylo poprvé v životě a zkušenosti sbírám za chodu. Je spousta věcí, o kterých nic nevím a nic netuším. Platím za to poctivou daň. Neudělali jsme žádnou velkou chybu, ale zakopali jsme se několikrát, takže se to nasbíralo. Nicméně jsem rád, že jsme v bivaku a stále pokračujeme v soutěži," oddechl si účastník MS v rallye, jemuž patří v průběžném pořadí 16. příčka.

Skvěle zajel ve středu Miroslav Zapletal, který obsadil sedmou pozici a v celkovém hodnocení automobilů poskočil na 13. místo.

Kolomý jako strážný anděl

Nejlepšího umístění z českých jezdců dosáhl ve čtvrtek Martin Kolomý s kamiónem Tatra, který skončil čtvrtý. A to i přesto, že se dvakrát proměnil ve strážného anděla a vracel na kola převrácené vozy týmového kolegy Jaroslava Valtra a posléze Japonce Sugawary. „Byl jsem překvapený, že jsme i se záchrannými akcemi jeli o etapové umístění," těšilo jezdce Buggyry, který po výrazných ztrátách ztratil šanci bojovat v pořadí o přední příčky.

Valtr i přes trable s převráceným vozem zůstal v průběžném pořadí na devátém místě. „Dvacet kilometrů před cílem se autu už nechtělo a ustlalo si v dunách. Naštěstí po pětadvaceti minutách jel okolo Martin a vytáhl nás. Ztráta mě samozřejmě mrzí, ale stále se učím. Auto funguje bez problémů, takže jsem spokojený," uvedl Valtr.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články