Hlavní obsah

Motocyklista Klymčiw se tři dny po operaci vrací z Dakaru domů

Buenos Aires

Dříve než se původně předpokládalo, jen tři dny po náročné operaci poraněné pánve, odletí český motocyklista Ondřej Klymčiw z Jižní Ameriky, kde startoval na Rallye Dakar. Běžnou leteckou linkou, ale pod lékařským dohledem, se v neděli vrátí do České republiky a následně bude přepraven do pardubické nemocnice, kde bude pokračovat v léčbě.

Pád Ondřeje Klymčiwa na Rallye DakarVideo: Facebook Ondřeje Klymčiwa

 
Článek
Fotogalerie

"Překvapivě se cítím docela dobře. Je to ale v hlavě. Těším se domů. Doktoři tady odvedli fantastickou práci. Věděli přesně, co dělají, a myslím, že se to povedlo," řekl ČTK Klymčiw, který byl operován na soukromé klinice v Córdobě.

Původně se předpokládalo, že od lékařů dostane svolení k přesunu domů až příští týden, nakonec se odlet podařilo urychlit. "Já jsem na to hodně tlačil, ale i stav se zlepšil. Vše se v dobrém potkalo," uvedl třicetiletý motocyklista, který může odletět i proto, že nečekal na přepravu speciálem. "To bych musel čekat další čtyři pět dní. Pořadatelé rallye mi nabídli, že se mnou poletí lékař a budeme v první třídě. Řekl jsem, že to zvládnu. Jsem schopný sedět i ležet," řekl Klymčiw.

Před letem ho čekala ještě zhruba sedmihodinová cesta sanitkou do Buenos Aires. "Místní aeorlinky neberou mrzáky do letadel a navíc je tu nějaká stávka. Proto mě pro jistotu dali do sanitky," vysvětlil.

Klymčiw si při pádu přivodil řadu zranění, vedle poraněné pánve měl i vykloubenou kyčel, problémy se slezinou a hrudníkem. Z pohledu leteckého přesunu byl nejproblematičtější pneumotorax, poškozená plíce.

"Mám vyvedenou hadičku mezi žebry k balónku, který vyrovnává podtlaky, a samozřejmě pytlík na krevní sraženinu," popsal situaci. Po příletu do Česka se přesune hned do Pardubic, kde bude pokračovat v léčbě. "Tam bych měl absolvovat další vyšetření. Určitě budou následovat rentgeny a kontrola, zda se něco nepřehlédlo," uvedl Klymčiw.

Závodník z Řečan nad Labem havaroval v úterý, kdy na rychlém úseku najel zadním kolem na kámen a přeletěl motocykl hlavou napřed. "Pamatuji si, co se stalo. Pak mám výpadky, ale vím, že tam byl najednou kámen a už jsem nebyl schopný s tím nic udělat. Ještě než jsem na něj najel, tak jsem věděl, co se stane. Jen jsem doufal, že to nebude tak hrozné. Už jsem měl hodně pádů, ale tenhle byl opravdu tvrdý," uznal Klymčiw.

O tom, že pro něj rallye končí, bylo okamžitě jasno. I přes rychlou pomoc organizátorů a lékařů trvalo asi šest hodin, než se dostal na kliniku v Córdobě, kde zjistili, co mu přesně je a že nemá vnitřní zranění. "Byl jsme modrý jako Šmoula. Zaplaťpánbůh, že to dopadlo takhle," řekl.

Nyní jej čeká několikaměsíční léčba. Podle argentinských lékařů by nejbližší dva měsíce neměl vůbec přenést váhu na levou nohu, na které měl vykloubenou a poškozenou kyčel. "Když to půjde velmi dobře, tak asi za čtyři měsíce bych mohl normálně fungovat. Uvidíme, co mi řeknou v Čechách. Rozhodně to ale nechci uspěchat," ujistil Klymčiw.

Jako většina dakarských účastníků i přes zranění věří, že se za necelý rok opět postaví na start slavné rallye. "Letos se mi trošičku od začátku lepila smůla na paty, ale i tak byl ten závod výborně rozjetý. Je to obrovská zkušenost. Nemá cenu se kvůli pár vteřinám hnát dopředu, ale je potřeba se trošku rozhlédnout a zapřemýšlet. Doufám, že mi fanoušci i partneři zůstanou věrní, podpoří mě i rodina. Chtěl bych se vrátit," dodal Klymčiw.

Reklama

Související témata: