Hlavní obsah

Macík přečkal dakarský teror a za rok se vrátí s novým kamiónem

Nebýt smolné poruchy v 11. etapě, která žlutou liazku s číslem 525 zbrzdila přes 4 hodiny, mohli být lepší. V celkovém hodnocení 38. ročníku Rallye Dakar se posádka týmu KM Racing umístila jako 19. z 41 kamiónů, které závod dokončily, a 55, které 2. ledna stály na startu. „Po tom, co jsme zažili, jsme spokojení,“ hodnotí Martin Macík, nejmladší pilot v kategorii kamiónů.

Průřez Dakaru pohledem Martina MacíkaVideo: KM Racing Team

 
Článek
Fotogalerie

Kamión Martina Macíka na cestě na Rallye Dakar

Martin Macík - 1. etapa Rallye Dakar

Martin Macík jr. popisuje náturu bolivijských fandů a 5. etapu Dakaru

Martin Macík jr. popisuje 7. etapu na Rallye Dakar.

Posádka ve složení pilot Martin Macík, navigátor František Tomášek a mechanik Michal Mrkva byla v polovině rallye dokonce devátá. Po výměně poškozené kardanové hřídele v kritické 11. etapě však reálně hrozilo, že stejně jako před rokem do cíle nedojede.

„Smůla se nám lepí na paty. Je to dakarský teror, ale nevzdáme to. Náš cíl je dojet do finále, i kdybychom tam kamión měli v zubech dotáhnout," ujišťoval Martin Macík.

A svůj slib splnil. „Dokázali jsme, že jsme tým a poradíme si s technickými zápletkami. Porval jsem se s tím a dostali jsme auto do cíle," cení si šestadvacetiletý řidič kamiónu Liaz.

Vnoučata dobrodružství jistě ocení

Všichni členové týmu si přivezli z Jižní Ameriky nezapomenutelné zážitky a vzpomínky na opravdová dobrodružství, kterých už v dnešní době není mnoho.

„Myslím, že až to jednou budu líčit vnoučatům, mohl bych u nich trochu stoupnout v ceně," směje se Macík, rodák ze středočeských Sedlčan.

Za rok hodlá dakarskému teroru čelit znovu, již s novým speciálem a opět sám bez týmové podpory či ostré asistence v závodě.

„Příští rok na Rallye Dakar určitě nebudeme chybět. Přivezli jsme si domů spoustu zajímavých podnětů a nápadů do budoucna. V naší sedlčanské dílně už se staví další nový kamión. Zkrátka jedeme dál a chceme se vrátit," avizuje Macík.

V příštím ročníku rozšíří řady týmu Lukáš Kvapil, člen Dukly Praha, který se chystá slavnou rallye zdolat na motocyklu.

Reklama

Související témata: