Hlavní obsah

Tomeček po dlouhých letech slavil Tři krále doma

PRAHA

Rozporuplné pocity má po letošním ročníku Rallye Dakar Tomáš Tomeček. Jedenáctinásobného účastníka slavné soutěže na jednu straně hřeje čtvrté místo Tatry Brazilce Andrého de Azeveda, na druhé straně se stále vyrovnává se zklamáním, že pro něj soutěž skončila ještě před přesunem do Afriky.

Foto: pro Sport.cz Petr Cihelka

Tomáš Tomeček věří, že na startu 29. ročníku Ralyle Dakar nebude chybět.

Článek

Tomeček vyrážel po Vánocích na start Dakaru do portugalského Lisabonu s přáním bojovat o nejvyšší stupně, převrácený vůz a následná časová ztráta, kvůli níž nestihl trajekt do Afriky, jeho plány ale už ve druhé etapě zhatily. "Byl to smutný návrat, člověk to má pořád před sebou," vyprávěl ještě viditelně zklamaný pilot Letka Racing Teamu při úterním setkání s novináři.

Příčinou potíží byla Tomečkova jezdecká chyba při přesunu z Portimaa do španělské Málagy. "Byl jsem rychlejší, než jsem měl být. Přitom jsem ale neměl pocit, že bychom nějak divočili. V tom místě byl strom, lekl jsem se, zašlápl brzdy, došlo ke smyku a vůz se převrátil na pravý bok," přiznal pětatřicetiletý pilot.

Převrácená Tatra se startovním číslem 518 zablokovala trať a posádka musela víc než pět hodin čekat na vyprošťovací jeřáb. "Pořadatelé asi na takovou možnost nebyli připraveni a jeřáb jel bůh ví odkud. Navíc cestou zabloudil. Ztratili jsme tak asi sedm hodin a naše následná stíhací jízda do Málagy byla k ničemu. Přijeli jsme asi půl hodiny poté, co trajekt odrazil od břehu. Tím jsme nestihli kontrolu před naloděním a automaticky se dostali mimo závod. Snaha o přepravu do Maroka na vlastní pěst byla bezpředmětná," vyprávěl navigátor Vojtěch Morávek.

Řeší, co dál

"Své chyby upřímně lituji. Hlavní ale je, že jsme všichni v pořádku," připomněl své krédo Tomeček. Jeho tým nyní nicméně řeší, co dál. "Nedojeli jsme do cíle, což se určitým způsobem projeví na zájmu sponzorů. Zatím o tom ale nechci hovořit. Důležité je, že tým jede dál. A věřím, že budeme stát i na startu příštího ročníku Dakaru," zadoufal český jezdec.

Tomečkova 'modrá' Tatra je už v péči kopřivnických mechaniků a prochází kompletní opravou. "Vůz je rozebrán na prvodíly, během dvou až tří měsíců by mohl být připraven opět na závody. Provedeme na něm stejné úpravy jako loni na Azevedově Tatře, odlehčíme přední nápravu. V létě ho pak prověříme při některé soutěži v Africe. U 'brazilské' Tatry se to osvědčilo," plánuje Tomeček. Svůj kamión by chtěl zkusit při některém ze závodů v Maroku, Tunisu nebo Egyptě.

A pak by mělo přijít rozhodnutí, zda podvanácté vyrazí na cestu s cílem v senegalské metropoli. "Čtvrté místo našeho druhého vozu je příslibem toho, že boj o přední místa není utopie," má jasno Tomeček, jehož brzký návrat z Dakaru byl alespoň příčinou toho, že po dlouhých letech oslavil doma Tři krále. "To bylo krásné. Byli jsme s rodinou a alespoň jsem si připomněl tu krásnou koledu. Nechcete ji zazpívat?" uzavřel konečně s úsměvem český jezdec.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Boston i díky Pastrňákovi triumfoval v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články