Hlavní obsah

Prokop se rozhodl pro další start na Dakaru, pojede ve svém týmu

Praha

Už bezprostředně po skončení letošní Rallye Dakar Martin Prokop naznačoval, že by se rád postavil na start legendární soutěže znovu. Ale jen s vlastním vozem a ve svém týmu. A nyní už je jasné, že by se tak mělo stát. Až do loňského roku jediný český pravidelný účastník seriálu mistrovství světa v klasické rallye už začal stavět nový vůz a chystat se na Dakar 2017.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Martin Kolomý a Martin Prokop (vpravo).

Článek

"Chtěli jsme, abych mohl startovat s vlastním týmem, abych mohl přípravě věnovat co nejvíce a mít auto doma na dílně. Stejně jako to máme teď s vozem WRC a mít kolem sebe lidi, na které jsem zvyklý a u kterých vím, jak fungují," řekl Prokop ČTK, když na prezentaci soutěže v Praze oficiálně potvrdil svůj další start.

"Začali jsme už stavět, ale je tam pořád spoustu věcí, které se musí rozhodnout. Ať už je to pohonná jednotka nebo značka. Jak to auto bude vypadat. To ale není nejdůležitější. Hlavní je základ auta a ten máme jasný," uvedl třiatřicetiletý jezdec, který se v roce 2009 stal juniorským mistrem světa.

Při premiéře na Dakaru obsadil 14. místo v barvách továrního týmu Toyoty. Zda nakonec postaví podobný speciál, nyní ještě neví. "Určitě to nebude buggyna, ale bude to auto a čtyřkolka. Na finální rozhodnutí, jaký to bude mít znáček, máme ale ještě měsíc čas," pousmál se Prokop, který bude mít i týmového kolegu. "Měli bychom být dvě posádky, možná i tři. To ale nevím, zda stihneme," řekl.

Omezí klasickou rallye

Start příprav na Dakar znamená, že Prokop omezí klasickou rallye. "Už teď je vidět, že je to omezené. Už od začátku sezóny jsme potřebovali čas a také ušetřit finance, abych mohl tým předělat a investovat do techniky. Milované rallye jsem omezil, svezu se jen na vybraných závodech. Teď pojedeme Portugalsko a pak Sardinii. V létě bychom se pak už chtěli věnovat testování na Dakar," řekl jihlavský rodák.

I ve druhé polovině roku by se ale měl na některých závodech objevit. "Pro mě je pořád důležité ve WRC sedět. Rychlost je důležitá a na Dakaru bude pořád rallyeové jezdění výhodou," soudí Prokop, jenž si letos vyzkoušel i okruhové závody v posádce s expilotem formule 1 Robertem Kubicou z Polska.

"Na okruzích bych se taky ještě rád svezl, ale zda se to povede, je ve hvězdách. Okruhy jsou pro mě zábava. Vážně však myslím Dakar," podotkl Prokop.

Reklama

Související témata: