Hlavní obsah

Kopecký se zapsal do historie. Po slzách je v plánu mistrovská oslava

Zlín

Slzy dojetí se řinuly po tvářích Jana Kopeckého v cíli Barum rallye. Čtyřiatřicetiletý pilot továrního týmu Škoda Motorsport se na chvilku odvrátil od kamer a objektivů fotoaparátů. Jako první v historii ovládl pětkrát nejtěžší domácí automobilovou soutěž.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Jan Kopecký s trofejí pro vítěze Barum rallye, vpravo v pozadí jeho navigátor Pavel Dresler.

Článek

„Šlo o nejemotivnější moment, který jsem v rallye zažil," vyprávěl už s notným odstupem borec, jenž mimo jiné vyhrál i mistrovství Evropy nebo Asijsko-pacifický šampionát.

„Vybavila se mi spousta lidí, kteří už mezi námi nejsou. Běželo mi hlavou, co by asi řekli na fakt, že jsem vyhrál popáté, a jak by z toho byli hotoví. Navíc mi došlo, že nikdo nikdy pohár nezískal do trvalého vlastnictví, takže se mi povedl obrovský zápis do historie," vysvětloval rozpoložení v cíli Kopecký.

Trofej bude v kanceláři všem na odiv

Prvně na Zlínsku dominoval v roce 2004. Ale tehdy jel se Škodou Fabia WRC a organizátoři vozy této specifikace do absolutního pořadí nepočítali. První vítězný zápis si tedy připsal až v roce 2009 se Škodou Fabia S2000, za jejímž volantem dominoval soutěži i v letech 2011 a 2013. Minulý rok byl nejrychlejší se Škodou Fabia R5, triumf letos zopakoval. Výjimečná křišťálová trofej tak od neděle už není putovní, ale má natrvalo jednoho majitele. „Snad se na mě nebudou Moraváci zlobit," krčil rameny s úsměvem Kopecký a měl zcela jasno, jak s vzácnou odměnou naloží: „Bude u mě v kanceláři tak, aby ji všichni viděli."

Zvláštnost okamžiku prožíval s Kopeckými celý tým, včetně mechaniků. Ještě více než při kterémkoliv jiné výhře tak mladoboleslavského pilota a jeho vůz v cíli skrápělo šampaňské. „Kluci byli nadšení. Za úspěchem je obrovská práce. Navíc mi auto ve Zlíně chystala stejná parta jako před týdnem při Německé rallye," připomínal Kopecký soutěž, kde byl v závodě mistrovství světa ve své třídě druhý. „Máme toho plné zuby, ale nyní z nás všechno spadlo. A dopřejeme si mistrovskou oslavu. Jen doufám, že si ji budu pamatovat. Bude výjimečná," netajil Kopecký, že pět zlínských triumfů v součtu s titulem zasluhuje řádnou pečeť.

Sezóna však pro Kopeckého zdaleka nekončí: „Když jsme potvrdili mistrovský titul ve Zlíně vítězstvím, měli bychom dostat šanci startovat v závodě mistrovství světa na Korsice."

Reklama

Související témata: