Hlavní obsah

Katalánskou rallye vede po první etapě Loeb, Kopecký je šestý

SALOU

Úřadující mistr světa a vedoucí jezdec letošního průběžného pořadí Sébastien Loeb na citröenu v pátek vstoupil nejlépe do čtvrtého dílu šampionátu, Katalánské rallye. Francouz vede po první etapě o téměř půl minuty před domácím Danielem Sordem s vozem stejné značky.

Článek

Stejně jako loni se na asfaltových tratích v okolí Salou mimořádně daří Janu Kopeckému, jenž je po šesti rychlostních zkouškách šestý s odstupem 1:36 minuty za Loebem. Minulý rok zajel český jezdec s fabií ve Španělsku díky osmému místu nejlepší výsledek kariéry, nyní ztrácí jedenáct sekund na čtvrtého Pettera Solberga se subaru. "Vše funguje, jak má. Výběr pneumatik byl dobrý a i naše pohoda je dobrá," uvedl Kopecký na internetovém serveru ewrc.cz.

Vítězové soutěže si neužijí v neděli tradičních oslav se šampaňským, organizátoři je zrušili kvůli uctění památky Němce Jörga Bastuka. Německý spolujezdec Nicolaie Burkarta dnes zemřel poté, co ho srazilo jiné auto při výměně pneumatiky.

Grönholma zradilo turbo

Loňský vítěz Katalánské rallye Loeb profitoval z technických obtíží Marcuse Grönholma, jenž po čtyřech erzetách vedl, ale pak ho zradilo turbo jeho fordu a klesl až na desátou pozici. "Nastavení už je lepší a cítím se ve voze lépe než ráno. Nemám rád, když jedu takto vepředu, preferuji souboj," uvedl po první etapě Loeb.

Velký favorit soutěže trochu nečekaně na Grönholma nestačil a zkušený Fin měl našlápnuto k letošní třetí výhře. "Jsem spokojen s výkonem vozu, jen mě mrzí, že se porouchalo turbo. Asi je povolená nějaká hadice. Musím ale jet naplno i zítra a získat maximum bodů, jinak mi Loeb příliš uteče," řekl někdejší dvojnásobný mistr světa, jenž před sezonou přestoupil k Fordu z odcházejícího Peugeotu.

Vozům značky Citroën patří po úvodním dnu první tři pozice. Třetí s více než minutovou ztrátou na Loeba je Španěl Xavi Pons.

Vojtěch měl problémy s elektronikou

Druhý český jezdec s vozem typu WRC Štěpán Vojtěch na peugeotu je šestnáctý. Hlavně proto, že měl problém s elektronikou. "Auto se řídilo hodně špatně. Po čtvrté erzetě jsme udělali nějaké změny a zlepšilo se to. Věřím ale, že v sobotu to bude ještě lepší," řekl Vojtěch v oficiální zprávě OMV rallye týmu. Pomoci by mu měly i díly, které obdržel od Peugeotu.

Hned za Vojtěchem figuruje v pořadí Martin Prokop. Ten bojuje především o body do juniorského mistrovství světa a zatím mu patří první příčka s náskokem 34 sekund. "Dnes se mi opravdu dařilo. Jsem spokojený. Vůz fungoval bez problémů. Zítra bych chtěl pokračovat ve stejných výkonech jako dnes," uvedl Prokop v tiskové zprávě Jipocar rallye týmu.

Katalánská rallye pokračuje v sobotu dalšími šesti erzetami a vyvrcholí v neděli.

Výsledky - po první etapě:
1. Loeb (Fr./Citroën) 1:16:07,0, 2. Sordo -27,3, 3. Pons (oba Šp./Citroën) -1:01,5, 4. P. Solberg (Nor./Subaru) -1:25,6, 5. Bengué (Fr./Peugeot) -1:32,6, 6. Kopecký (ČR/Škoda) -1:36,0, ...9. Duval (Belg./Škoda) -2:31,9, 13. Aigner (Rak./Škoda) -4:51,5, 15. G. Panizzi (Fr./Škoda) -5:32,8, 16. Vojtěch (ČR/Peugeot) -6:06,5, 17. Prokop (ČR/Citroën) -9:15,5.

Reklama

Související témata: