Hlavní obsah

Kopecký dovezl fabii k nejlepšímu výsledku v MS

Radek Malina (Salou)Sport.czPrávo

Schylovalo se k poslední servisní zastávce. Mechanici Czech rallye týmu Škoda Kopecký však místo tradičních technických pomůcek třímali v rukou láhve se šampaňským. A když dorazil Jan Kopecký s Fabií WRC, místo údržby skropili jezdce i s navigátorem Filipem Schovánkem pořádnou dávkou pěnivého moku na oslavu pátého místa v Katalánské rallye.

Článek

"Právě klukům ale patří největší poděkování za fantastickou práci, protože auto fungovalo naprosto bez problému. Vůbec nic jsme během tří etap nemuseli řešit," chválil své mechaniky Jan Kopecký po životním výsledku.

Páté místo ve Španělsku rovněž znamená historické maximum Fabie WRC v mistrovství světa. Dosud ho držel šestou příčkou z loňské Britské rallye Skot Colin McRae, jenž se pyšní i mistrovským titulem, za něj získal od královny šlechtický titul. "Uvědomil jsem si, že jsem ho překonal. Ale moc dobře si pamatuji, že Colin měl obrovskou smůlu při posledním závodě minulé sezóny v Austrálii, kdy musel pár kilometrů před cílem odstoupit z třetího místa," vykládal bývalý český šampión.

V loňském roce v mistrovství světa jen paběrkoval. Tým Škoda Motorsport nasazoval na post druhého jezdce kvinteto pilotů. Mnoho radosti však mladoboleslavský tým neužil. Nikdo z mladíků se nedokázal prosadit. Jednička v osobě Němce Schwarze už vůbec. Ten nyní vede tým Red Bull Škoda. Oba jeho jezdci - Panizzi i Aigner - skončili ve Španělsku až za Kopeckým. "Já je ale neberu jako konkurenci a nepoměřuji svůj výsledek s jejich. Mám hlavně radost z toho, že jsme ukázali, jak je soutěžní fabie rychlá. A potvrdil to i Duval, který byl se Škodou šestý," připomínal Kopecký další skvělý výsledek soukromého jezdce s mladoboleslavským vozem.

Klíčem první erzeta

Za klíč k pátému místu označil hned první páteční rychlostní zkoušku. "Předem jsem si říkal, že ji musím zajet dobře. Měl jsem šestý čas, a pak jsem se z jízdy radoval. Nemusel jsem riskovat," líčil Kopecký.

Kromě malého přípitku však žádnou velkolepou oslavu životního výsledku nechystal. "Možná zajdeme do zdejšího zábavního parku na horskou dráhu, ale kromě večeře nic nebude," říkal český jezdec.

Už za čtrnáct dnů ho čeká pokračování šampionátu na Korsice. "Vím, že jsme si na sebe upletli bič. Bude to těžké, ale pokusíme se přidat další body," plánoval Kopecký.

Reklama

Související témata: