Hlavní obsah

Kopeckého se Schovánkem čeká školní období

PRAHA

Ačkoliv nenapodobil skvělé páté místo z Katalánska, mohl být Jan Kopecký s desátou příčkou na víkendové Korsické rallye spokojený. Do cíle náročnou asfaltové soutěže sice dovedl svou fabii WRC s více než šestiminutovou ztrátou na suverénního Sébastiena Loeba, ale získal skalp mistra světa z roku 2003 Pettera Solberga.

Foto: Czech Rally Team

Jan Kopecký s Filipem Schovánkem ve fabii WRC na Korsické rallye.

Článek

Kopecký se na konec první desítky posunul v sobotní části soutěže a v neděli chtěl zaútočit na bodovanou osmičku. Snahu české posádky ale zkomplikoval prasklý zadní stabilizátor, kvůli kterému nakonec musela bojovat o desáté místo se Solbergem. Kopecký norského jezdce dokázal v posledních dvou erzetách porazit a vrátil se na svou původní pozici.

"Korsika je sice asfaltová soutěž, ale je velmi těžká. Její náročnost spočívá jak v členitosti, tak ve velkém množství zatáček, které na sebe neustále navazují. Rychlostní zkoušky v tomto složitém horském terénu  přesahují třicet kilometrů, neustále se mění druh asfaltu a na trati jsou vyházené obrovské kameny, na kterých jsme měli během dneška dva průrazy," přiblížil podmínky na trati Kopecký

Na rozmanitých tratích si své užijí jak piloti, tak navigátoři. "Rozsah rozpisů na jednotlivých rychlostních zkouškách na Korsice je oproti Španělsku téměř dvojnásobný - místo 25 stránek rozpisu zde máme až 50 stránek," potvrdil spolujezdec Filip Schovánek.

Mladá česká posádka na Korsice uzavřela první část letošní sezóny, kde se o mistrovské body prala z největší části na asfaltu. "Teď nás čekají šotolinové soutěže, na kterých nemáme tolik zkušeností. Začne nám jakési školní období, jelikož na šotolině máme odjeto minimum kilometrů a ve Škodě Fabii WRC dokonce vůbec žádné," dodal Schovánek.

Reklama

Související témata: