Hlavní obsah

Emisní skandál zasáhne i sport. Volkswagen končí v rallye, co bude s Ogierem?

Wolfsburg

Značka Volkswagen odchází po čtyřech mimořádně úspěšných sezónách z mistrovství světa v automobilových soutěžích. Německý tým od svého vstupu do šampionátu WRC v roce 2013 získal čtyři individuální tituly díky francouzskému jezdci Sébastienu Ogierovi a ovládl pokaždé i hodnocení týmů.

Foto: Profimedia.cz

Mistr světa Sébastien Ogier na trati Britské rallye.

Článek

O konci v mistrovství světa vedení automobilky rozhodlo v úterý a dnes svůj krok oficiálně oznámilo. Volkswagen se tak se světovou rallye rozloučí v poslední soutěži sezóny v polovině listopadu v Austrálii. "Samozřejmě odchodu z WRC hodně litujeme - pro značku Volkswagen to byla jedna z nejúspěšnějších kapitol v její sportovní historii," uvedl šéf oddělení motorsportu Sven Smeets.

Tovární tým tvořili spolu se čtyřnásobným světovým šampiónem Ogierem Fin Jari-Matti Latvala a Nor Andreas Mikkelsen. Společně si připsali 42 z výher z 51 soutěží.

Bude se šetřit, přednost má ekologie

Vedení Volkswagenu odůvodnilo konec v rallyovém šampionátu novými výzvami, které představuje především elektrifikace vozového parku. "Ve WRC jsme své cíle více než překonali," uvedl šéf vývojového oddělení Frank Welsch.

Volkswagen následuje další značku koncernu Audi, jež minulý týden oznámila odchod po 18 letech z vytrvalostních závodů včetně slavného Le Mans. Audi se nyní zaměří na závody série elektrifikovaných formulí E.

Snaha ušetřit a zaměřit se na ekologičtější zdroj energie má souvislost s loňským emisním skandálem "dieselgate", jenž poškodil image automobilky a bude ji stát miliardy eur na odškodném.

Volkswagen v rallye končí i přesto, že už investoval nemalé prostředky do Pola pro příští sezónu WRC. Značka neodchází z motorsportu úplně, uvažuje o větším zapojení do rallyecrossu a zaměří se také na vývoj vozu Polo nové generace. Ten bude upraven pro kategorii WRC2, v níž aktuálně soutěží Škoda Fabia, a zájemci si ho budou moci pořídit od roku 2018.

Reklama

Související témata: