Hlavní obsah

První etapu Argentinské rallye zakončil jako lídr Loeb

CORDÓBA

Mistr světa Sébastien Loeb vede po páteční první etapě Argentinskou rallye. Francouzský pilot týmu Citroën Kronos se probil do čela pořadí po špatném začátku, když hned v prvním dnešním testu udělal hodiny a rychlostní zkoušku dokončil se ztrátou 22 sekund sedmý.

Článek

Už v polovině etapy byl ale druhý a nejrychlejšími časy v dalších dvou testech ještě víc přitlačil na vedoucího Marcuse Grönholma z Finska. Pilotovi fordu, který vyšel jako vítěz z atraktivních diváckých supererzet na stadionu v Cordóbě, hned v následující rychlostní zkoušce zhasl motor a naděje na třetí triumf v sezóně pro bývalého šampiona a vítěze Argentinské rallye z roku 2003 skončily odstoupením z etapy.

Největším soupeřem obhájce prvenství, který naopak směřuje už ke čtvrtému triumfu za sebou v sezóně, je tak další bývalý světový šampión Petter Solberg. Norský pilot dlouho sváděl boj o vedení s Grönholmem, než o něj přišel, a v polovině etapy neodolal ani Loebovým atakům. Přestože v posledních dvou zkouškách první etapy Solberg Francouze předčil, ztrácí na něj se svým subaru téměř 20 sekund.

V předposlední zkoušce musel kvůli poruše odstoupit z etapy Mikko Hirvonen z Finska, a tak je po prvním dnu třetí Ital Gian-Luigi Galli s peugeotem. Jeho manko na Loeba už činí bez šesti desetin minutu.

Jediný Čech na startu Štěpán Vojtěch s produkčním Mitsubishi Lancer figuruje podle neoficiálních výsledků ve čtvrté desítce pořadí.

Argentinská rallye - po 1. etapě
1. Loeb (Fr./Citroën) 1:53:58,7, 2. P. Solberg (Nor./Subaru) -19,8, 3. Galli (It./Peugeot) -59,4, 4. Stohl (Rak./Peugeot) -1:12,1, 5. H. Solberg (Nor./Peugeot) -1:31,8, 6. Sordó (Šp./Citroën) -2:15,1, 7. Atkinson (Austr./Subaru) -2:29,4, 8. Wilson (Brit./Ford) -4:08,7, 9. Perez Companc (Arg./Ford) -4:46,1, 10. MacHale (Ir./Ford) -7:07,2.

Reklama

Související témata: