Hlavní obsah

Pech vyhrál popáté Rallye Tatry

PÚCHOV

Úřadující český šampión v automobilových soutěžích Václav Pech s vozem Mitsubishi Lancer vyhrál popáté Rallye Tatry, třetí pokračování mezinárodního českého mistrovství. Sekundový náskok před domácím Jozefem Bérešem juniorem po sobotní etapě obhájce prvenství v neděli rozmnožil téměř na minutu, když byl nejrychlejší v pěti ze šesti rychlostních zkoušek.

Foto: eWRC.cz/Petr Sagner

Václav Pech za volantem vozu Mitsubishi Lancer EVO IX

Článek

Až v posledním testu dopřál Pech dílčí úspěch Karlu Trojanovi, který ale do dnešního dne nastoupil s penalizací po výpadku v závěru předchozí etapy. V sobotu musel kvůli technickým problémům na svém mitsubishi opustit čtvrté místo a po dnešní stíhací jízdě skončil dvanáctý.

"Jsem rád, že jsem se ve třetí soutěži konečně dočkal pořádných bodů," řekl Pech v cíli novinářům. "Jel jsem poprvé s 'devítkou', která se ještě ve středu dodělávala, a jsem z ní nadšený. S Jozefem Bérešem to bylo hezké závodění, po sobotě byl rozdíl jen 1,1 sekundy, tak jsem za to dnes zatáhl," dodal s tím, že během dne se mu dařila na osychající trati volba pneumatik.

Třetí místo na Slovensku za Bérešovým suzuki uhájil s velkou ztrátou Bulhar Krum Dončev, který za volantem subaru zabodoval v Evropském poháru FIA, do něhož se púchovské etapy započítávaly. Za ním se seřadili čeští jezdci Vojtěch Štajf se subaru a Miroslav Jandík s mitsubishi.

Technické problémy v průběhu rallye diskvalifikovaly hned několik favoritů. Jan Kopecký, který měl být ozdobou rallye, dokonce kvůli problémům s brzdami na citroënu nenastoupil vůbec. Systém super rallye nevyužil ani polský vicemistr Michal Bebenek, který po havárii nestihl opravit svůj vůz a už ve druhé rychlostní zkoušce skončily naděje Václava Arazima, jehož mitsubishi postihly problémy s turbem. Český šampion produkčních vozů byl na sedmém místě v průběžném pořadí.

Rallye Tatry
1. Pech (Mitsubishi Lancer EVO IX) 1:45:53,9, 2. Béreš jun. (Suzuki Ignis) -59,1, 3. Dončev (Bulh./Subaru Impreza) -2:44,8, 4. Štajf (Subaru Impreza) -3:27,1, 5. Jandík (Mitsubishi Lancer EVO VII) -4:12,4, 6. Alexandrov (Subaru Impreza) -5:27,1.
Pořadí MMČR: 1. Mörtl, S. Schwarz (Rak./Subaru Impreza STi) 60 bodů, 2. Štajf, Černoch 47, 3. Gassner, Thannhäuserová (Něm./Mitsubishi Lancer EVO VII) 43, 4. Pech, Uhel 42, 5. Trojan, Řihák (Mitsubishi Lancer EVO VII) 38, 6. Jandík, Chrastecký 30.

Reklama

Související témata: