Hlavní obsah

Na Loeba nikdo nevyzrál ani v Argentině

CÓRDOBA

Už čtyřikrát za sebou nenašel v mistrovství světa v rallye přemožitele Sébastien Loeb. Francouzský pilot s vozem Citroën Xsara WRC v neděli potvrdil obhajobu loňského prvenství v Argentinské rallye. Mistr světa zvítězil s náskokem 34 sekund před norským jezdcem Petterem Solbergem.

Článek

Loeb po dvou druhých místech v úvodu sezóny, kdy prohrál jen s Marcusem Grönholmem, přestal mít stejně jako vloni konkurenci. Po šesti soutěžích už má náskok 21 bodů právě před finským soupeřem z továrního týmu Ford, který kvůli technickým problémům v Argentině nebodoval a připsal si první nulu v sezóně.

"Neudělal jsem jedinou chybu s výjimkou hodin v první zkoušce," pochvaloval si Francouz svůj výkon s připomínkou na páteční zaváhání, po němž se musel do vedení propracovat ze sedmého místa.

Grönholmovy šance na zopakování triumfu z roku 2003 padly už v první etapě, v jejímž průběhu odstoupil. Na trať se pak vrátil v druhém dnu, v němž byl dokonce nejrychlejším mužem, ale s časovou penalizací mu to stačilo jen na desáté místo.

Loeb získal na Solberga v sobotu až minutový náskok a pak už jen své vedení kontroloval opatrnou jízdou. Galli už ztratil skoro tři a půl minuty, čtvrté místo vybojoval rakouský vítěz dvou testů v Argentině Manfred Stohl s dalším peugeotem. Porucha Henninga Solberga v závěrečné supererzetě umožnila posun Loebova týmového kolegy Daniho Sorda ze Španělska na páté a Australana Chrise Atkinsona se subaru na šesté místo.

Podle Vojtěcha je Argentina očistec

Rallye nedokončil jediný Čech na startu Štěpán Vojtěch, který odstoupil ve druhé etapě kvůli technické závadě na převodovce. "Argentina se zařadila suverénně mezi nejsložitější soutěže už od samotných tréninků," uvedl Vojtěch v tiskové zprávě po soutěži plné trablů.

Při jedné z poruch si dokonce opařil ruku, když doléval vodu do chladiče, a musel vyhledat lékaře. "Při závodě je znát každá startovní pozice, a když se přidají i rozmary počasí, je závod skutečným očistcem, hlavně pro techniku. Tratě jsou extrémně rozbité a vyjeté hluboké koleje vás odsuzují do role pouhých pasažérů," dodal Vojtěch.

Argentinská rallye - konečné pořadí po 3. etapě
1. Loeb (Fr./Citroën)4:06:51,3
2. P. Solberg (Nor./Subaru)+ 34,6
3. Galli (It./Peugeot)+ 3:24,3
4. Stohl (Rak./Peugeot)+ 3:40,0
5. Sordó (Šp./Citroën)+ 5:40,2
6. Atkinson (Austr./Subaru)+ 5:43,8
7. H. Solberg (Nor./Peugeot)+ 9:31,9
8. Wilson (Brit./Ford)+ 10:34,6
9. Perez Companc (Arg./Ford)+ 10:52,3
10. Grönholm (Fin./Ford)+ 14:08,7
Pořadí MS (po 6 z 16 závodů)
1. Loeb 56, 2. Grönholm 35, 3. Sordó 24, 4. Stohl 18, 5. P. Solberg 18, 6. Galli 11, ...15. Kopecký (ČR/Škoda) 4.

Reklama

Související témata: