Hlavní obsah

Akropolis rallye se přesouvá blíž k Aténám

ATÉNY

Nikoli v okolí městečka Lamia, ale nedaleko Atén se od čtvrtka do neděle uskuteční osmý díl mistrovství světa v automobilových soutěžích Rallye Akropolis. Řečtí pořadatelé se totiž rozhodli 53. ročník populární šotolinové akce rozhodli přesunout blíž k metropoli. Rallye bude zahájena přímo v Aténách: na Olympijském stadiónu se uskuteční čtvrteční divácká rychlostní zkouška, která také v neděli odpoledne celou akci ukončí.

Článek

Hlavním favoritem rallye je již tradičně Sébastien Loeb. Lídr průběžného pořadí šampionátu v Řecku vyhrál před rokem a věří, že se mu to podaří i letos. Pokud se mu to opravdu povede, připíše si šesté vítězství v letošní sezoně za sebou. Navíc by se mu podařilo vyrovnat rekordní bilanci Španěla Carlose Sainze - 26 prvních míst v MS.

"Řecko nabízí krásné tratě a také velmi drsný povrch, na kterém trpím společně s autem. Je pravda, že loni byly ty nejdrsnější erzety zrušeny a některé měly nový povrch. Na druhou stranu vždycky rádi poznáváme nové tratě. Souboj začíná už při psaní rozpisů," citoval Loeba internetový server motorhome.cz. Belgický pilot má v čele MS náskok 31 bodů před druhým Marcusem Grönholmem z Finska.

Jednička Fordu se na předešlé rallye v Itálii prezentovala velmi dobrými časy, po nehodě v osmé rychlostní zkoušce ale musela odstoupit. "Věřím, že ve stejném tempu jako na Sardinii se můžeme představit i v Řecku. Focus má na této soutěži výbornou bilanci a bylo by pěkné přidat další vítězství," řekl Grönholm.

Kopeckého čeká řecká premiéra

Stejný cíl má i Nor Petter Solberg, kterého čeká na Akropolis jubilejní stý start ve světové rallye. "Tuto soutěž mám rád, vybojoval jsem tady své první stupě vítězů a teď zde odstartuji stý podnik kariéry. Chci získat pamětihodný výsledek," uvedl tovární jezdec subaru, který v Řecku v roce 2004 vyhrál. Loni byl po problémech v první etapě skončil až devátý.

Na startu bude i česká posádka Jan Kopecký, Filip Schovánek s vozem Škoda Fabia WRC, které čeká premiérové vystoupení v Řecku. "Musíme si zvyknout na místní povrch. Jedná se o zcela jinou šotolinu, než která byla na Sardínii," uvedl Schovánek na serveru ewrc.cz. Členové Czech rallye teamu Škoda - Kopecký se pokusí v okolí Atén navázat na dobré vystoupení na Sardinii, kde poprvé v kariéře dokázali vyhrát rychlostní zkoušku v podniku MS.

Na startu budou čtyři fábie

S dalšími fábiemi pojedou řeckou rally ještě piloti Red Bull - Škoda týmu Harri Rovanpera z Finska a Andreas Aigner z Rakouska. Dále Francois Duval z Belgie jedoucí za tým First Motorsport.

Akropolis rallye bude odstartována ve čtvrtek v 18:00 a na jezdce čeká na olympijském stadionu 2,8 km dlouhý okruh. Páteční etapa začne na hranici Atén, poté se přesune na severozápad města. Druhá, nejdelší etapa zavede soutěžící na západ a na závěrečný den jsou připraveny opakované průjezdy úseků předchozích dní, ovšem v obráceném směru.

Každou z etap tvoří dvě sekce o třech stejných rychlostních zkouškách, které rozdělí servisní přestávka na Olympijském stadionu. Osmnáct rychlostních zkoušek měří 355,62 kilometru, celková délka soutěže je 1279,29 km.

Pořadí MS (po 7 z 16 závodů):
1. Loeb (Fr./Citroën) 66 bodů, 2. Grönholm (Fin./Ford) 35, 3. Sordó (Šp./Citroën) 30, 4. Stohl (Rak./Peugeot) 20, 5. P. Solberg (Nor./Subaru) 18, 6. Hirvonen (Fin./Ford) 15, ...15. Kopecký (ČR/Škoda) 4.
Pohár konstruktérů:
1. Kronos Citroën 85, 2. Ford 65, 3. Subaru 58, 4. OMV Peugeot 36, 5. Stobart Ford 15, 6. Red Bull Škoda 11.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články