Hlavní obsah

Kolomý je na Rallye Hedvábná stezka dál třetí, nestačil na kamazy

Karamaj
Aktualizováno

Martin Kolomý obsadil páté místo v sedmé etapě Rallye Hedvábná stezka a průběžně je i nadále třetí. Pilot týmu Tatra Buggyra Racing dnes nestačil na čtveřici kamazů v čele s Dmitrijem Sotnikovem z Ruska, jenž vede i celkově.

Foto: media BUGGYRA, ČTK

Martin Kolomý s tatrou na Rallye Hedvábná stezka.

Článek

Účastníci náročné soutěže dnes absolvovali jen 107 km rychlostní zkoušky a z Kazachstánu se dostali do Číny. Kolomý v sedmé etapě ztratil na Sotnikova 2:34 minuty a celkově má odstup 15:27 minuty. Za druhým Antonem Šibalovem z Ruska zaostává o necelých třináct minut.

"Dnes to byla hrozná rozbíječka, až jsem měl pocit, jestli si to pořadatel nespletl s trialem. Od začátku jsme topili, co to šlo, ale ke konci jsme vymetli hroznou díru, takže jsem pak zvolnil. Měl jsem obavy o naši tatru, jestli to přežila. Naštěstí je Phoenix držák," uvedl Kolomý v tiskové zprávě.

Stejně jako v minulých dnech poukázal na skutečnost, že tovární tým Kamazu využívá znalosti tratě a jezdci si zkracují cestu. "Což my si nemůžeme dovolit riskovat. Už takhle je roadbook pěkně zrádný. Důležitý, že jsme v cíli s minimální ztrátou, a zítra začínáme čínskou misi," dodal Kolomý, pro kterého je rallye hlavním testem na jubilejní 40. ročník Dakaru.

Loprais chce puberťáka dotáhnout k maturitě

Aleš Loprais dnes zajel čtrnáctý čas se ztrátou 27 minut na Sotnikova. V průběžném pořadí je i kvůli 409 hodinám penalizace za nedokončené etapy poslední.

"V této situaci je těžké najít pozitivní slova. Každopádně jsme rádi, že můžeme pokračovat v závodě a pomalu se z malého dítěte s dětskými nemocemi stává dospělé auto a věříme, že to posuneme dále. Abychom mohli toho puberťáka dotáhnout někam k maturitě a možná i odpromovat," řekl Loprais, který dvě etapy kvůli technickým problémům nedokončil a do dvou ani neodstartoval.

Kvůli tomu musí startovat ze zadních pozic. "To je teď velká výzva, protože bude pár dní trvat, než se dostaneme dopředu. Věřím ale, že se nám podaří pomalejší auta a kamiony předjet velmi brzy a budeme moct testovat Královnu z pozic, kam patří," řekl před startem sedmé etapy Loprais, který v roce 2011 rallye vyhrál.

Reklama