Hlavní obsah

Vojtěch jede v Česku poprvé s Peugeotem 307 WRC

PRAHA

Štěpán Vojtěch, pilot Czech OMV rallye týmu, včera v Česku poprvé představil ostré soutěžní auto Peugeot 307 WRC. Špičkový stroj vyměnil liberecký závodník za stařičký Peugeot 206 WRC. Po včerejším testování v Bělé pod Bezdězem se dnes a v průběhu víkendu představí i fanouškům při Bohemia rallye, pátém pokračování českého šampionátu.

Foto: Event Concept

Posádka OMV Rally týmu Štěpán Vojtěch (vpravo) a Michal Ernst s Peuegotem 307 WRC.

Článek

"Je to auto, které v loňském roce jezdilo mistrovství světa. S minulým vozem jsme došli na určitou hranici. Nechtěli jsme v šampionátu jen odjíždět kilometry," vysvětloval Vojtěch důvod k přestupu do elitního vozu v návaznosti na vystoupení při Španělské rallye, kde s bývalým strojem nemohl elitě konkurovat.

Start na Bohemia rallye pro něj bude vlastně testem pro srpnový podnik mistrovství světa v Německu. "Těch neznámých je hodně," říkal, než poprvé usedl za volant nového vozu. "Už jsem v něm jednou seděl. Bylo to v Argentině, když tehdy ještě auto Marcuse Grönholma nakládali do kontejneru," usmíval se.

Pak už přišly první ostré kilometry na testovací trati. Nejprve však Vojtěch usedl na místo navigátora po bok Francouze Beuzeliniho, šéfa týmu BSA, od něhož má liberecký jezdec stroj pronajatý. Bývalý šampión země galského kohouta v rallyecrossu českého jezdce zasvětil do tajů špičkového vozu. Vojtěch odjezdil přibližně padesát kilometrů. Při soutěži bude nastavování a ladění vozu pro potřeby posádky pokračovat. "Jde o poněkud atypický způsob seznamování. Ale lepší varianta nebyla," vysvětlil Vojtěch.

Dnes startující Bohemia rallye bude mít centrum u liberecké Tipsport areny, většina zkoušek se z okolí Mladé Boleslavi přesunula na sever Čech. Vítězství obhajuje Vojtěch Štajf se Subaru Impreza, nejrychlejší čas však měl v minulých dvou letech Jan Kopecký se Škodou Fabia WRC. Právě jeho souboj s Vojtěchem je jedním z největších lákadel soutěže. Vozy elitní kategorie A8 však pojedou až na konci startovního pole třiatřicátého ročníku závodu, který by měl celkem přivítat šest vozů specifikace WRC.

Bohemia rallye startuje dnes v 16.30 h speciální diváckou zkouškou na okruhu v Sosnové. V sobotu je připravených devět měřených úseků, v neděli zbývající čtyři. Celkem posádky absolvují 247,88 kilometrů na rychlostních zkouškách. Vítěz bude korunován v Mladé Boleslavi v neděli před patnáctou hodinou.

Reklama

Související témata: