Hlavní obsah

Welsch po krátkém odpočinku opět trénuje

PRAHA

Pouhé dva dny odpočíval po sobotním příletu ze zámoří doma v Holicích český basketbalista Jiří Welsch. Druhý Čech v historii, který na vlastní kůži okusil slavnou NBA, se ale už od pondělí pustil v hale pražské Sparty zpět do tréninku.

Foto: archiv

Jiří Welsch.

Článek

"Piluju úplně všechno, hodně se věnuju především střelbě a posilovně," líčil hráč Golden State Warriors. "To, že jsem přiletěl z Ameriky ještě přece neznamená, že přestanu trénovat," smál se vyhlášený dříč.

Třiadvacetiletý odchovanec pardubického basketbalu se na návrat domů moc těšil, i když si Holic, rodiny a kamarádů zatím příliš neužil. "Ale i ty dva dny byly moc příjemné. Konečně jsem viděl přítelkyni Lindu, která z Ameriky odletěla už v polovině března, dobře jsem si popovídal s rodiči a bráchou. Samozřejmě jsem musel pozdravit i babičky," vyprávěl Welsch.

Nikdy nebyl na dně

V Čechách si užívá i dalších věcí, na které si musel v průběhu sezóny nechat zajít chuť. "Po tréninku třeba s klukama jdeme na pivko. V Americe české točené nemají a navíc v sezóně na to není čas ani energie. Tak si to tady rád vynahradím. Ale všeho s mírou," usmíval se.

Do východních Čech se Welsch vrátí zase na víkend, mezi Prahou a Holicemi bude přes léto pravidelně pendlovat. V týdnu jej čekají tréninky na Spartě, o víkendu se bude vracet domů. Za necelé tři týdny ale odletí zpět do zámoří, kde odehraje sedm zápasů letní ligy. "Už se na to těším, po basketu jsem totiž úplně hladovej," prozradil.

Nepřímo se tak dotkl skutečnosti, že ve své nováčkovské sezóně mnoho prostoru na palubovkách nejlepší světové soutěže nedostával - nastoupil jen ve 37 zápasech z 82 možných. "Vždycky jsem byl zvyklý hrát a teď jsem najednou seděl. Byla to pro mě zkrátka velká změna," krčil rameny. Zažil prý dost těžkých okamžiků, ale nikdy nebyl na úplném dně. "Nikdy mě nenapadlo, že bych to v NBA zabalil," prohlásil rázně.

Zkusí práci s dětmi

Všechno se prý snažil házet za hlavu, ale jak sám říká, bylo to těžké. "Pořád jsem nad tím musel přemýšlet. Teď musím makat o to víc, abych na trenéra udělal dojem a dostal se do sestavy," má jasno Welsch. V Golden State zažil paradoxní zkušenost - přestože jej trenér Eric Musselman soustavně chválil a plácal po ramenou, do zápasů jej posílal minimálně. A když ano, tak na pár minut za rozhodnutého stavu.

"Když jsem hrál za Lublaň, tak mně trenér vyčítal chyby, ale v zápasech jsem pak hrál. Teď to bylo přesně naopak. Ale snažil jsem se trenéra chápat, on měl také nováčkovskou sezónu a navíc s týmem udělal po dlouhé době celkem dobré výsledky," poznamenal Welsch a prozradil, že jeho agent ve druhé polovině sezóny jednal s vedením týmu o možné výměně českého basketbalisty do jiného klubu NBA. "Prý to nebylo možné. Řekli mu, že se mnou do budoucna počítají," vysvětlil Welsch.

Ještě před letní ligou měl odehrát exhibiční duel mezi svým výběrem a českou reprezentací (13. června). Mrzelo ho, když mu vedení NBA pro českého diváka ojedinělou akci zakázalo. "Dost mě to naštvalo, už to bylo všechno rozjednané... Byla by to zajímavá akce," litoval Welsch. O to víc se upíná ke kempu pro mladé basketbalisty, který pořádá na přelomu července a srpna v Praze. "Nikdy jsem nic podobného nedělal a už se na práci s malými dětmi strašně těším," uzavřel Welsch.

Reklama