Hlavní obsah

Loeb chce s Xsarou WRC pátý triumf v řadě

PRAHA

Páté vítězství v řadě, takový je cíl francouzského pilota Sébastiena Loeba s Citroenem Xsara WRC před zítřejším startem Německé rallye. Pětadvacátý ročník soutěže, která je devátým dílem letošního mistrovství světa, se jede tradičně v okolí Trieru a úřadující mistr světa Francouz Loeb nenašel s Xsarou WRC na německých tratích přemožitele od roku 2002.

Článek

Letos ale očekává tuhou bitvu s největším sokem v MS Marcusem Grönholmem pilotujícím Focus WRC. "Bude to těsný souboj. Pro mě je Německo něco jako domácí soutěž, a tak mám velkou motivaci pokračovat v úspěšné šňůře," usmívá se Loeb, který si více než měsíční přestávku zpestřil startem v závodě 24 hodin Le Mans.

Zkušený pilot má na paměti zejména vrtochy počasí, které mohou sehrát velkou roli. Trasa rallye má prakticky tři odlišné tváře. První páteční etapa čítající osm rychlostních úseků vede Moselským údolím po úzkých, ale rychlých cestách stoupajících k vrcholkům vinic s řadou pravoúhlých zatáček.

V sobotu je na programu sedm zkoušek ve vojenském prostoru Baumholder, kde se často mění povrch a mnohdy panelové cesty lemují protitankové zátarasy. Součástí je i 30 km dlouhá a obávaná zkouška Panzerplatte. V neděli se v okolí Saarlandu pojede na hladkém a rychlém asfaltu.

Vojtěch v MS poprvé s 307 WRC

Na startu v Německu bude také pět českých posádek. Jan Kopecký se s navigátorem Filipem Schovánkem budou snažit s Fabií WRC navázat na skvělé 5. místo z asfaltové soutěže ve Španělsku. Tam slavil vítězství mezi juniory Martin Prokop s Citroenem C2 S1600 a i on bude v Německu patřit k adeptům na triumf ve své kategorii. Ve stejné třídě jede i vůz Suzuki Swift řízený Pavel Valoušek. S Mitsubishi Lancer třídy N se představí Pavel Liška.

Poprvé se pak na tratích MS s Peugeotem 307 WRC v barvách Czech OMV rallye týmu ukáže Štěpán Vojtěch s Michalem Ernstem. "Mrzí mě, že se nepodařilo domluvit ještě jedno testování, a tak jsme s novým autem absolvovali jen Bohemia rallye. Ale dvakrát jsme tam porazili Honzu Kopeckého, což je dobré měřítko. Určitě máme větší potenciál, ale neumím přesně určit rezervu vozu," přemítá 29letý Vojtěch.

Soutěž tvoří devatenáct rychlostních zkoušek dlouhých 351,55 km, celkem posádky absolvují 1300 km. Vítěz bude znám v neděli v poledne.

Reklama

Související témata: