Hlavní obsah

Kopecký špatně začal, ale nakonec mohl být spokojený

Úvod jako z nejhoršího snu, vynikají druhý den a klidný závěr, ve kterém mu hned několikrát přála paní Štěstěna; tak vypadala Německá rallye z pohledu Jana Kopeckého. Pilot fabie WRC byl po první etapě klasifikován až na třinácté pozici, ale nakonec podruhé v sezóně bodoval v mistrovství světa jezdců. Po nedělních problémech Stéphana Sarrazina a Mikko Hirvonena obsadil sedmé místo.

Foto: Czech Rally Team

Jan Kopecký

Článek

"Celkově jsem tak maximálně spokojen, protože to byla těžká soutěž," řekl Kopecký v cíli. V pátek prý prožil kvůli špatné volbě pneumatik a nastavení vozu peklo, ale v sobotu se vše obrátilo k lepšímu. Kopecký zajel dvakrát nejrychlejší čas v rychlostní zkoušce a navázal na podobný dílčí úspěch z Itálie. "Vše bylo perfektní. Po pátku jsme byl naštvaný a říkal si, že do toho musíme jít. Auto fungovalo skvěle a povedlo se nám i nastavení," vrátil se k sobotnímu průběhu.

Zdravě naštvaný byl i proto, že v pátek večer mu organizátoři a Mezinárodní automobilová federace definitivně vyměřili trest za překročení povolené rychlosti na cestě ze čtvrtečního shakedownu do servisu. V místě, kde byla předepsána čtyřicítka, jel Kopecký stovkou a výsledkem byla pokuta 3000 eur a hrozba vyloučení ze závodu MS až do konce roku 2007, pokud se bude něco podobného ještě v průběhu mistrovství opakovat.

"Je to nepříjemné. Pokuta je hodně velká a myslím si, že je přehnaná. Musím to ale respektovat," řekl. Podmínka, že na žádné rallye nesmí o více než 50 procent překročit povolenou rychlost na daném úseku, mu nyní bude trochu komplikovat život. "Člověk se musí kontrolovat. Na druhou stranu, když jsme jeli podle předpisů, tak jsme jen tak tak stihli svůj čas. FIA by se na to měla podívat i takhle," podotkl Kopecký.

Odvolával se také na skutečnost, že v Česku a v Německu platí jiné předpisy. Zatímco doma je Kopecký zvyklý, že po projetí křižovatky stanovená rychlost přestane platit, v Německu musí její konec oznámit až další značka. "My jsme projeli další dvě křižovatky od té čtyřicítky, než nás změřili. Nedá se s tím ale nic dělat," dodal smířeně.

Atmosféra byla fantastická

Mnohem příjemnější chvíle Kopecký zažíval na tratích rychlostních zkoušek, které lemovaly stovky českých fanoušků. Podobnou podporou se nemohli pochlubit ani domácí jezdci a často ani úřadující světový šampión Sébastien Loeb. "Atmosféra byla fantastická. To, co čeští diváci předváděli na vložce, to jsem v životě nezažil. Doufám, že budu mít takové štěstí a ještě je v tak hojném počtu uvidím na závodě," přál si Kopecký, který má aktuálně na kontě šest bodů v hodnocení jezdců.

Další šanci rozšířit tento počet bude mít už za týden, kdy se představí ve Finské rallye, desátém podniku světového šampionátu. "Přeorientovat se na Finsko bude hodně těžké. Startovali jsme tam v roce 2003, ale s vozem, který měl de facto asfaltový podvozek. Nemám z toho nic, jen vím, že se tam pořád skáče. Bude to těžké, ale už se na to moc těším," dodal Kopecký, jenž se na sever Evropy vydá letecky v pondělí.

Reklama

Související témata: